Senatorii şi deputaţii PNL şi PDL protestează faţă de ceea ce numesc "măsura discreţionară" a conducerii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală care, "fără niciun motiv obiectiv", a decis mutarea Direcţiei Regionale Vamale la Cluj.

"De puţine ori ne-a fost dat să luăm la cunoştinţă de măsuri organizatorice atât de neinspirate, ca să nu spunem ilogice", se arată într-un comunicat dat publicităţii marţi de către parlamentarii PNL şi PDL, Florica Cherecheş, Lucia Varga, Ioan Cupşa, Gheorghe Costin, Liviu Laza Matiuţa, Cristian Bodea, Valeriu Boeriu şi Gavrilă Ghilea.

"Nu există motive de ordin economic, de ordin social şi nici motive care ţin de funcţionalitatea acestei instituţii publice! Nu au fost semnalate disfuncţionalităţi în activitatea Direcţiei Regionale Vamale din Oradea. Nu avem nicio explicaţie normală şi logică a măsurii privind mutarea sediului DRV la Cluj-Napoca, la o distanţă de peste 150 de km atât de graniţa cu Uniunea Europeană, cât şi de frontiera extracomunitară", se arată în comunicatul parlamentarilor bihoreni ai PNL şi PDL.

Aceştia îşi însuşesc argumentele angajaţilor Regionalei Vamale Oradea, care au protestat miercurea trecută împotriva deciziei şefului ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, arătând că "la nivel naţional, toate Direcţiile Regionale Vamale care au birouri vamale de frontieră, respectiv DRV Iaşi, Galaţi, Craiova şi Timişoara, îşi au sediile în oraşele cele mai apropiate de frontieră, supravegherea vamală în aceste condiţii fiind mult mai eficientă şi operativă", un alt argument pentru păstrarea la Oradea a sediului DRV fiind "necesitatea întăririi controlului la frontiera de vest cu Ungaria şi de nord-vest cu Ucraina, de-a lungul frontierei, între localitatea Salonta (judeţul Bihor) şi Sighetul Marmaţiei (judeţul Maramureş)", pentru combaterea contrabandei cu ţigări şi combustibili.

Deputaţii şi senatorii PNL şi PDL Bihor consideră că prin decizia de mutare la Cluj a sediului Regionalei Vamale vor avea de suferit şi angajaţii, deoarece "se pare că se urmăreşte destituirea lor ilegală din funcţia publică, fără vreo alternativă viabilă şi fără nicio compensaţie legală, (....) se doreşte ca, forţaţi de circumstanţe, lucrătorii de la Oradea să îşi înainteze demisiile şi să fie angajaţi funcţionari domiciliaţi în Cluj-Napoca".


"Am adoptat o declaraţie politică şi vom transmite Ministerului de Finanţe, doamnei ministru Ioana Petrescu, o interpelare prin care îi cerem să ia deîndată măsurile ce se impun pentru a se înlătura efectele acestei decizii abuzive a conducerii ANAF şi de a se reveni la situaţia iniţială, respectiv păstrarea sediului DRV la Oradea", şi-au încheiat comunicatul deputaţii şi senatorii de Bihor ai PNL şi PDL.

PSD-iştii, optimişti

Nu doar parlamentarii Opoziţiei, ci şi ai PSD, sunt de părere că mutarea sediului Regionalei Vamale la Cluj este o măsură ilogică. Tot marţi, senatorul Florian Bodog şi deputatul Ioan Roman, au anunţat că au avut o întrevedere cu ministrul Finanţelor, al cărei subiect a fost măsura decisă de şeful ANAF.

"A fost o discuţie deschisă în care i-am prezentat poziţia PSD Bihor în această problemă şi argumentele pentru care Direcţia Regională Vamală merită şi trebuie să rămână atât cu sediul, cât şi cu angajaţii la Oradea. Domnia sa a înţeles problema şi a dat un semnal pozitiv privind reanalizarea deciziei ANAF în sensul dorit de noi toţi bihorenii", a transmis presei orădene senatorul Florian Bodog, care concluzionează că "după această întâlnire suntem optimişti că Direcţia Vamală va rămâne la Oradea şi nu se va mai produce mutarea propusă de către conducerea ANAF".

O atitudine similară a fost exprimată, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, şi de către preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, care a avut joia trecută o întâlnire cu vicepremierul Liviu Dragnea pe aceeaşi temă, fără însă a fi precizat concluziile acesteia.

Mutarea la Cluj a sediului Regionalei Vamale de la Oradea a fost anunţată de preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, în urma unei vizite-fulger desfăşurate la Oradea pe 20 august. Miercurea trecută, cei 36 de angajaţi ai Regionalei au protestat public împotriva abuzului, subliniind caracterul ilogic al măsurii, dar şi efectele negative asupra familiilor lor. La o zi după protest, şeful ANAF a emis decizia de mutare, care le-a fost comunicată salariaţilor vinerea trecută.

Citiţi pe această temă şi articolul "Regionalizarea continuată de PSD mută de la Oradea la Cluj cele mai importante servicii deconcentrate"