Surse sanitare au declarat pentru BIHOREANUL, vineri seară, că numărul persoanelor aflate în Bihor şi confirmate cu noul coronavirus prin testare a ajuns la cinci, cu trei mai multe decât până acum.

Încă trei "italieni". Toţi în carantină

"Toate cele trei persoane pentru care a venit rezultatul cu confirmare provin din carantină, deci nu s-au mişcat prin societate şi nu au putut îmbolnăvi alte persoane din afară", spun sursele BIHOREANULUI.

Potrivit acestora, este vorba despre un bărbat şi o femeie întorşi din Italia pe 13 martie, precum şi de un bărbat revenit tot din Italia după o zi, pe 14 martie. Toate cele trei persoane sunt din Bihor.

În prezent, acestea sunt internate în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea, iar Direcţia de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologică pentru a se stabili dacă au mai fost în contact şi cu alte persoane.

Familia mincinoasei e OK

Pe de altă parte, tot vineri a fost dat şi rezultatul în cazul celor trei persoane cu care a fost în contact orădeanca de 49 ani confirmată cu coronavirus miercuri şi care intrase în ţară pe 10 martie, tot din Italia, dar minţind că se întorcea din Ungaria.

Conştientă, totuşi, că venise dintr-o zonă roşie, femeia s-a autoizolat la ea acasă şi a anunţat autorităţile privind adevărul abia după ce o altă parteneră de călătorie, din Cluj, a fost confirmată cu coronavirus.

Orădeanca este asimptomatică, aşadar nu prezintă semne de boală, şi - aşa cum indică rezultatele de vineri - după ce s-a autoizolat acasă nu şi-a îmbolnăvit soţul şi cei doi copii.

În Bihor, a mai fost confirmată cu coronavirus o femeie de 53 ani, întoarsă din Italia pe 12 martie şi care fusese tot în carantină.

UPDATE, ora 20.30: Cazurile noi au fost confirmate oficial

Direcţia de Sănătate Publică Bihor, prin purtătorul de cuvânt dr. Dorel Ţîrţ, a confirmat, vineri seara, după ora 20, faptul că au fost diagnosticate cele trei noi persoane din Bihor cu noul coronavirus. 

DSP a publicat însă o informare sumară, fără să transmită, ca la precedentele cazuri, vârstele bolnavilor, ţara de unde au venit şi când au intrat în ţară. În schimb, dr. Ţîrţ confirmă, aşa cum a scris deja BIHOREANUL, că cele trei persoane se aflau în carantină de la momentul sosirii în ţară.

"Azi, 20.03.2020, au fost comunicate la DSP Bihor rezultatele pozitive la testarea COVID-19 pentru trei persoane, toate persoanele depistate pozitiv se află în carantină de la momentul venirii în ţară. Cumulat, există azi în judeţul Bihor cinci persoane confirmate", se arată în comunicatul DSP Bihor.

UPDATE, ora 20.50: Carantinaţii sunt supărați că autoritățile nu comunică

Nu doar cu presa autoritățile abordează o comunicare lapidară. Persoanele aflate în carantină au aflat de pe Bihoreanul.ro de cele trei cazuri nou înregistrate. După ce știrea a apărut pe site, ocupanți ai unui centru de carantină amenajat într-un hotel au contactat ziarul supărați că niciuna dintre persoanele oficiale nu le-a spus că au alături oameni infectaţi.

"Am aflat acum din ziarul dvs. am văzut ambulanţa, izoleta... dar ce poţi să vezi prin vizorul uşii? Suntem foarte speriaţi. Măcar să vină cineva să vorbească cu noi! Psihic suntem terminaţi toţi. Vine izoleta, vine ambulanţa... Absolut nimeni nu ne spune nimic. Era normal acuma seara să vină să ne spună cineva: «staţi liniştiţi, oamenii nu au intrat în contact cu nimeni». Cei care suntem aici am aşteptat cu sufletul la gură toţi să ne spună detalii despre cei luaţi cu izoleta. Măcar psihic să ne ajute cineva, pentru că suntem toţi cu moralul la pământ", a declarat o asemenea persoană carantinată.

Aceasta a precizat că locatarii centrului de carantină sunt vizitaţi permanent de către un medic care le monitorizează starea de sănătate, căruia nu au ce să-i reproşeze, cum de altfel nu au ce reproşa nici cu privire la condiţiile hoteliere. "Suntem în regulă, am primit şi lenjerii curate, prosoape. Doar comunicarea nu e în regulă. Ne temem să nu fim într-un focar de infecţie. Suntem toţi agitaţi. Psihologic, aşteptarea este foarte grea".