Tribunalul Bihor a respins acordul de recunoaştere încheiat de procurorii DIICOT cu doctoriţa orădeancă Ramona Şovre, acuzată de fraudă informatică şi fals informatic în mega-dosarul denumit generic "Lavanda Farm", vizând o fraudă de 2,7 milioane lei în dauna Fondului naţional de sănătate, prin decontarea unor reţete false. 

Instanţa a pronunţat pe 3 februarie hotărârea în cazul doctoriţei Şovre, acuzată că a întocmit 631 de reţete fictive în valoare de 201.094 lei, invocând pentru decizia luată faptul că sancţiunile dispuse de procurori în cazul ei - închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii - "sunt nejustificat de blânde".

Totodată, judecătorul a dispus retrimiterea dosarului la DIICOT Oradea "în vederea continuării urmăriii penale".

Soluţia nu este una definitivă, fiind atacată, deja, de procurori, la fel ca şi în cazul acordului de recunoaştere pe care l-au încheiat cu medicul Liviu Stamatian, acuzat că a semnat 760 de reţete în valoare de 106.513 lei. Și acest acord a fost respins în luna decembrie a anului trecut de Tribunalul Bihor, pe aceleaşi considerente, anume că sancţiunile stabilite de anchetatori sunt "nejustificat de blânde". 

Pentru diabetologul Larisa Dumbravă, condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, respectiv pentru doctoriţa Elvira Nemeth, care a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, Tribunalul Bihor a admis acordurile de recunoaştere, însă hotărârile judecătorilor au fost atacate de Casa de Asigurări de Sănătate Bihor. 

În toate cele patru cazuri, verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Oradea. 

După cum BIHOREANUL a mai scris, la capătul unei anchete anevoioase, în locul trimiterii în judecată, procurorii DIICOT au început să încheie acorduri de recunoaştere cu medicii implicaţi în mega-dosarul denumit generic "Lavanda Farm", vizând o fraudă de 2,7 milioane lei prin decontarea unor reţete false de către reprezentanţii lanţului de farmacii Lavanda Farm. În circuitul care a dus la „îmbolnăvirea” fictivă a peste 3.000 de copii şi pensionari din Bihor au fost implicaţi atât medici şi farmacişti, cât şi patronii unor firme "fantomă". 

Afacerea a avut dublă miză: pe de o parte, fentarea bugetului de stat prin deduceri ilegale de TVA, iar pe de alta creşterea artificială a stocului de medicamente, a căror contravaloare a fost decontată fraudulos de CAS. Mecanismul a fost unul simplu: farmaciile se aprovizionau fictiv cu medicamente, care apoi dispăreau din stocuri în baza unor reţete gratuite sau compensate întocmite de doctorii angrenaţi în afacere, contravaloarea produselor fiind încasată în final de la CAS Bihor şi împărţită între membrii grupării.