Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu, a anunţat, joi, că poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au început urmărirea penală împotriva unui orădean de 32 ani şi faţă de societatea pe care o administrează, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cristian Dan Cobzaş este suspectat că, în perioada 2010 - 2012, ca administrator şi asociat unic al firmei Tranger Expert Print SRL, ar fi înregistrat, în mod repetat, în contabilitatea societăţii, facturi fictive potrivit cărora ar fi achiziţionat diverse mărfuri de la cinci societăţi comerciale de tip "fantomă", operaţiuni care în realitate nu s-au produs.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, scopul înregistrării în evidenţele contabile a respectivelor facturi ar fi fost sustragerea societăţii administrată de acesta de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, respectiv a taxei pe valoare adăugată şi a impozitului pe profit.

"Pentru a crea aparenţa unui circuit comercial legal, o parte a facturilor a fost achitată, în mai multe tranşe, prin transfer bancar, din contul respectivei societăţi, existând suspiciunea că banii ar fi fost restituiţi în numerar suspectului şi reintroduşi de acesta în circuitul comercial legal sub diferite forme", a explicat subcomisarul Alina Dinu.

În urma controlului efectuat de către inspectorii fiscali alături de poliţiştii bihoreni la firma lui Cobzaş, s-a stabilit că prejudiciul total provocat bugetului de stat este de 137.145 lei, format din T.V.A. şi impozit pe profit.

"Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor continuă cercetările în cauză cu suspectul în stare de libertate, pentru documentarea întregii sale eventuale activităţi infracţionale şi pentru recuperarea integrală a prejudiciului provocat bugetului consolidat al statului", a mai spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.