Un bărbat de 69 de ani este cel de-al 25-lea decedat raportat oficial în judeţul Bihor după infectarea cu coronavirus. Potrivit surselor medicale, pacientul cu Covid-19 era în stare gravă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal, încetând din viaţă în cursul zilei de joi, pe fondul unor afecţiuni circulatorii, diabetice, cardiovasculare şi pulmonare.

Şi în spitale, şi în comunităţi

Vineri, Grupul de Comunicare Strategică a informat că în Bihor au fost depistate în ultimele 24 de ore încă 11 noi persoane cu Covid, ceea ce face ca bilanţul îmbolnăvirilor în judeţ să ajungă la un total de 765, de la începutul pandemiei.

Între cele 11 persoane diagnosticate în urma celor 550 de teste efectuate joi în laboratoarele Spitalului Municipal (267 analize) şi Spitalului Judeţean (283 analize) se află şi o pacientă a secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Maternităţii din Oradea (unde în ziua precedentă fusese confirmată o doctoriţă rezidentă), o infirmieră a Spitalului Municipal de la secţia de Pneumologie, precum şi patru pacienţi ai aceleiaşi unităţi, din secţii diferite (Oncologie, Nefrologie, Pneumologie).

De asemenea, patru cazuri au fost identificate la membrii unei familii din Uileacu de Beiuş.

Pe de altă parte, potrivit unei informări transmise de Prefectura Bihor vineri dimineaţa, în Bihor au fost declarate vindecate 651 de persoane de la debutul pandemiei.

Fabrică închisă

Răspândirea comunitară a infectărilor cu coronavirus produce şi efecte economice negative, o fabrică din Beiuş fiind închisă din cauză că au fost depistaţi angajaţi cu Covid.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, trei angajaţi ai punctului de lucru al firmei Leoni, societate germană producătoare în sectorul automotive, au fost confirmaţi cu coronavirus, iar fabrica a fost închisă încă din 17 iulie, după descoperirea primilor doi angajaţi infectaţi, urmând să fie redeschisă abia în 3 august. "Cei doi angajaţi au venit la serviciu cu virusul, nu erau simptomatici. Azi a fost confirmat un al treilea angajat, la o săptămână după ce punctul de lucru a fost închis", a explicat o sursă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor.

Aceasta afirmă că în ultimele zile, pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri din Bihor, ITM primeşte tot mai multe sesizări privind posibile infectări ale unor angajaţi din diverse firme. Pe de altă parte, însă, Direcţia de Sănătate Publică Bihor nu a comunicat ITM, deocamdată, nicio decizie de închidere a altei societăţi sau instituţii cu angajaţi infectaţi cu Covid.

Nou "record" naţional

Pe plan naţional, Grupul de Comunicare Strategică a raportat vineri 1.119 noi îmbolnăviri, cele mai multe în Bucureşti (105) şi în judeţe precum Argeş (101), Dâmboviţa şi Mehedinţi (câte 58).

Conform GCS, până în prezent s-au înregistrat în întreaga ţară 42.394 cazuri de persoane infectate cu Covid, din care  25.349 de pacienţi au fost vindecaţi, iar 2.918 pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare.

Până vineri, 2.150 persoane diagnosticate au decedat, din care 24 în ultimele 24 de ore.

În unităţile sanitare de profil, numărul total al persoanelor internate cu Covid este de 5.864, din care la ATI 301 pacienţi.

845 persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.420 persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 6.810 persoane sunt în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată alte 39 persoane.