La 36 de ani, UDMR-istul Szabo Jozsef, absolvent al Universităţii din Oradea, a devenit de două săptămâni administratorul public al judeţului Bihor, cea de-a doua funcţie ca importanţă după cea deţinută de preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor.

Conform purtătorului de cuvânt al CJ, Zoltan Hizo, Szabo Jozsef a câştigat un concurs organizat de CJ în urmă cu o lună, la care a fost singurul candidat, iar potrivit legii va ocupa această poziţie pe durata mandatului lui Pasztor.

El o înlocuieşte pe Anca Dodescu, profesor universitar, care a exercitat atribuţiile de administrator public pe durata mandatului precedentului preşedinte al CJ, Cornel Popa.

Szabo Jozsef a deţinut deja două mandate de consilier municipal în Oradea din partea UDMR, al cărui membru este. Potrivit ultimei sale declaraţii de interese, depusă la Consiliul Local Oradea, ultima funcţie pe care a avut-o în administraţie a fost cea de şef al Serviciului de Editare a Monitorului Oficial din cadrul CJ, concomitent fiind membru AGA la OTL, dar şi la Drumuri Bihor, precum şi expert tehnic în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, din care face parte tot ca reprezentant al CJ.

Până cu un an în urmă, Szabo Jozsef a făcut parte şi din echipa fostului şef al CJ şi al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, fiind însă îndepărtat de acesta imediat ce disensiunile sale cu preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, au devenit ireconciliabile. La acea dată, de altfel, BIHOREANUL a dezvăluit că Alexandru Kiss l-a umilit pe Szabo Jozsef nu doar exliându-l din cabinet în biroul său de şef de serviciu, ci şi luându-i maşina de serviciu.

Potrivit ultimei declaraţii de interese, Szabo Jozsef a fost administrator la SC Badland şi la SC Werlon, ultima firmă fiind în curs de dizolvare, preşedinte la două ONG-uri ale UDMR, The Different, din Oradea, şi Pro Petreu, din Abrămuţ, precum şi membru într-un al treilea ONG afiliat Uniunii, şi anume Fundaţia Partium.

Conform declaraţiei de avere, în ciuda faptului că poziţiile de angajat al CJ şi de membru în AGA la OTL şi la Drumuri Bihor i-au adus doar în ultimul an 35.000 lei, fără a pune la socoteală şi veniturile obţinute din cele două firme, Szabo Jozsef este un cetăţean mai degrabă sărac, deţinând pe numele său doar un apartament în Oradea şi neavând nicio maşină şi niciun cont bancar pe numele propriu.

Potrivit propriilor colegi din UDMR, Szabo Jozsef este "omul de casă" al preşedintelui executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, iar la alegerile locale din iunie fostul viceprimar Huszar Istvan l-a "sărit" de pe lista pentru un nou mandat de consilier municipal.

Szabo Jozsef întregeşte o echipă despre care preşedintele CJ Pasztor Sandor susţine că ar fi formată din "tehnocraţi", din care mai fac parte Kralik Lorand, Isabella Wagner, Borsi Lorant, Adrian Simon şi Zoltan Hizo.