Încă un nume în galeria pensionarilor de lux! Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gligor Sabău, se pensionează la doar 47 ani. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va înainta preşedintelui României propunerea privind eliberarea din funcţie a acestuia, începând cu data de 25 martie.

Cercetat de DNA

Gligor Sabău a intrat în magistratură pe 1 decembrie 1996, fiind numit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș printr-un decret al preşedintelui Ion Iliescu. Începând din 2003, a fost prim-procuror al unităţii de Parchet, pe care a condus-o până în decembrie 2015, când a fost suspendat din funcţie după ce a fost reţinut şi inculpat într-un dosar al DNA Oradea pentru 19 fapte de corupţie sau asimilate celor de corupţie.

Concret, magistratului i s-a imputat că ar fi beneficiat de foloase necuvenite din partea primarului Beiuşului, Adrian Domocoş, constând în bunuri și servicii, printre care lemne de foc, asfaltarea drumului de acces la locuința sa ori racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local. În schimbul favorurilor, spunea DNA, Sabău trebuia să intervină pentru ca eventualele dosare penale ale edilului să fie soluţionate favorabil, dar şi să închidă ochii la faptele acestuia.

Verdict: achitare!

Magistratul a fost chiar arestat preventiv, pe 17 decembrie 2015, iar în februarie 2016 a fost plasat în arest la domiciliu pentru încă 5 luni, timp în care a şi fost trimis în faţa instanţei. Procesul, care s-a întins pe o durată de 4 ani, a ajuns la capăt pe 27 iulie 2020, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea lui Gligor Sabău pentru toate cele 19 capete de acuzare: pentru 9 dintre ele (8 fapte de luare de mită respectiv 1 de fals în declaraţii) s-a stabilit că faptele nu există, în timp ce pentru celelalte 10, s-a decis că nu sunt prevăzute de legea penală. 

Pe 28 iulie 2020, Sabău a revenit în magistratură, după 55 luni de suspendare, şi a fost încadrat la Parchetul Bihor, primind, totodată, retroactiv, și salariile din perioada suspendată. Astfel, Sabău a ajuns coleg cu fostul său anchetator, ex-şeful DNA Oradea, Ciprian Man. În acelaşi an, Sabău a câștigat concursul pentru funcția de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Pensionari de lux

Deşi ar fi trebuit să rămână în funcţia de conducere pentru 3 ani, iar legea privind statutul magistraţilor le permite acestora să profeseze până la 60 ani, Gligor Sabău a decis să profite de reglementările care le îngăduie să se retragă la vârsta de 45 de ani şi după o vechime de 20 de ani, adică taman atunci când sunt cei mai productivi.

Prin urmare, prim-procurorul s-a cerut la pensie la 47 ani, la fel cum au făcut-o în ultima perioadă mai mulţi magistraţi din Bihor, cum este fostul procurorul şef al DIICOT Oradea, Adrian Pantea, dar şi judecătoarele Adela Condrovici, Ioana Dina Tătar, Felicia Doina Toader sau Daniela Sotoc de la Curtea de Apel Oradea. 

Motivul ţine de bani, căci legea în vigoare prevede că pensia unui judecător sau procuror se calculează ca 80% din ultimul venit brut încasat în timpul exercitării profesiei, iar dacă în venit intră și unele sporuri, beneficiarii au parte de o pensie mai mare chiar şi cu 2.000 lei decât salariul. O prevedere aberantă, care naște asemenea situații aberante...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!