Palatul Klobusitzky, de la intrarea pe pietonalul străzii Republicii din Oradea, intră în reabilitare. Constructorii montează schelele pentru a demara lucrări în valoare de 760.000 lei cu termen de predare de un an.

În prezent imobilul se află într-o accentuată stare de degradare. Potrivit unui comunicat al Primăriei, faţadele palatului au porţiuni de tencuială căzute în urma infiltraţiilor de apă şi nu au mai fost reparate de mai bine de şase decenii.

Parterul cu destinaţie comercială, ceva mai întreţinut datorită schimbărilor dese de funcţiuni şi proprietari, trebuie reabilitat la rândul său, având în vedere intervenţiile necorespunzătoare şi neunitare făcute de aceştia.

Lucrările de reabilitare vor începe cu acoperişul palatului, pe care va fi înlocuită ţigla și elementele de tablă, se va ignifuga şarpanta şi se vor repara elementele de zidărie din pod.

Potrivit Primăriei, "se va verifica integritatea şi stabilitatea elementelor decorative şi a cornişelor care marchează frontoanele centrale, elemente care se pot repara din pod după desfacerea învelitorii".

În timpul lucrărilor, se va verifica fiecare ornament de pe clădire, acestea urmând să fie reparate sau înlocuite, tencuielile vor fi înlocuite şi vopsite, iar cablurile de pe faţade vor fi îngropate sau mascate. Feroneria palatului va fi reabilitată, iar tâmplăria va fi înlocuită cu alta nouă.

Lucrările vor fi executate de asocierea firmelor Glory Residence şi Bam Marin Construct cu finanțare din bugetul local în cadrul programului multianual de reabilitare a clădirilor, urmând ca orașul să își recupereze, în rate, investiția de la proprietari.