Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor, Traian Bejan, a anunţat, luni, că 44 de firme care comercializează articole textile şi 16 societăţi de comerţ cu încălţăminte au fost verificate de comisarii instituţiei, din cele 60 de firme 57 fiind găsite cu nereguli.

Potrivit lui Bejan, în timpul controalelor efectuate la comercianţi, comisarii au găsit produse fără elemente de identificare şi caracterizare, fără specificarea mărcii şi a adresei producătorului. De asemenea, unele societăţi nu aveau afişată placheta cu telefonul consumatorului şi adresa CJPC, denumirea unităţii, codul unic de înregistrare, orar şi tarife şi nu respectau reglementările privind promoţiile.

"În cazul ofertelor speciale, consumatorul trebuie să fie informat neechivoc cu privire la data începerii promoţiei, încetarea promoţiei, fie prin epuizarea stocului fie la o dată anunţată, preţul vechi şi preţul nou, precum şi asupra altor eventuale condiţii specifice, ceea ce în cazul societăţilor sancţionate nu s-a întâmplat", a explicat Traian Bejan.

În urma verificărilor, 42 de firme care vând articole textile au fost sancţionate cu 107.600 lei şi obligate să retragă temporar de pe piaţă produse în valoare de 185.223 lei. Totodată, 15 comercianţi de încălţăminte au fost sancţionaţi cu 40.400 lei şi obligaţi temporar să oprească de la comercializare încălţăminte în valoare de 89.875 lei.