Iarna asta, orădenii care se încălzesc cu lemne ori îşi vor goli portofelele, ori vor răbda frigul. Deşi înconjuraţi de păduri, bihorenii se confruntă cu cea mai gravă criză a lemnelor de foc din ultimii ani, preţurile explodând nu doar în depozite, ci şi la samsarii care vând lemn la negru.

Proprietarii şi administratorii pădurilor dau vina pe "campania populistă împotriva tăierilor ilegale" declanşată de Guvern, care a înăsprit sancţiunile pentru infracţiunile forestiere, dar nu a adus nicio îmbunătăţire în activitatea silvicultorilor sau măsuri de protecţie a populaţiei.

Acesta e motivul criticat şi de Romsilva. Căci dacă în trecut ocoalele silvice din judeţ asigurau cea mai mare parte a necesarului de lemne de foc pentru populaţie, acum pădurarii nu mai au voie să culeagă nici vreascuri pentru propriile cantoane! Urmarea? Explozia preţurilor pentru lemnul de foc, dublate practic în ultimii 2 ani.

Preţuri şi preţuri

În depozite specializate, un palet de 0,8 metri cubi de lemn pentru foc costă între 400-500 lei, în funcţie de specie, preţ pe care majoritatea bihorenilor nu şi-l permit. Nici pe piaţa neagră nu e mai ieftin. În sate, lemnul de foc se vinde cu 180-200 lei/mc, după ce anul trecut era între 80-130 lei, iar în 2014 doar 50 lei. La oraş, lemnul de foc a ajuns chiar un lux. Dacă în 2014 un camion cu butuci (10 metri steri, cca 6,5 mc), necesar pentru încălzirea unei gospodării medii, se vindea cu 800-1.000 lei, anul trecut preţul a urcat la 1.200-1.500 lei, iar acum a atins 2.000 lei, adică aproape 500 euro, la care se adaugă şi serviciile de tăiat, alţi 200 lei.

Direcţia Silvică Bihor, care până anul trecut asigura grosul necesarului de lemne de foc pentru populaţie, la costuri mult sub cele de pe piaţa liberă, refuză acum toate cererile. "N-avem!", zice directorul (proaspăt demisionar - nr) Adrian Florescu, care - la fel ca proprietarii de păduri - pune explozia preţurilor pe seama unei legislaţii "populiste şi heirupiste". "În loc să se oprească defrişările ilegale, s-a lovit în populaţie", crede el.

De la stat, nimic

Unul dintre actele normative criticate e HG 924/2015 privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, care a redus drastic cotele de lemn de foc pentru nevoile populaţiei. Conform HG-ului, ocoalele silvice pot vinde marfa către persoane fizice doar dacă nu reuşesc s-o plaseze agenţilor economici în urma a două şedinţe de licitaţie publică şi a alteia de negociere directă.

Efectul? Potrivit Direcţiei Silvice, fiecare ocol silvic de stat din Bihor are solicitări de 4.000-5.000 mc de lemn din partea populaţiei, adică aproximativ 1.000 de maşini/ocol. "În total ar fi 60.000 mc de lemn pentru nevoile populaţiei. Dacă împărţim la 100 de primării, înseamnă circa 600 mc. Era insuficient şi dacă se aproba, dar măcar ţineam preţurile la un nivel acceptabil. Acum avem dreptul să tăiem numai 15% din cantitatea necesară. Firmele îl exportă în UE la 100 euro plus TVA paletul. Interesul lor e să facă profit, nu protecţie socială", explică Adrian Florescu.

HG-ul din 2015 a fost întărit anul acesta, pe 31 august, şi de o Ordonanţă de Urgenţă care nu doar că dublează amenzile pentru contravenţiile silvice enumerate în vechile acte normative, ci mai şi introduce alte 100 noi sancţiuni.

Şi bine, şi rău...

Pe de o parte, actul normativ e binevenit, deoarece instituie pedepse şi pentru administratorii pădurilor, atât de stat, cât şi private, precum şi amenzi "piperate" pentru defrişările ilegale din pădurile virgine, între 20.000-30.000 lei. Pentru firmele de exploatare s-a introdus şi un sistem de penalizare pe puncte, asemănător Codului Rutier, iar operatorii care încalcă legea riscă suspendarea dreptului de a participa la licitaţiile pentru masă lemnoasă chiar şi pe 6 luni.

Atâta doar că noile măsuri punitive nu vor rezolva problemele. Într-o scrisoare deschisă transmisă recent premierului Dacian Cioloş de Federaţia Proprietarilor de Păşuni şi Păduri şi de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, acestea atenţionează că era necesară mai degrabă simplificarea şi corelarea legislaţiei la nevoile populaţiei şi a firmelor. Totodată, organizaţiile au propus o serie de măsuri, solicitând între altele "o dezbatere publică a eficienţei măsurilor de combatere a tăierilor ilegale, a stării pădurilor şi a industriei lemnului".

Până una alta, propunerile sunt doar în fază de discuţii, iar criza lemnului continuă. "Va fi dezastru, mai ales dacă va veni o iarnă grea", crede şeful unui post de Poliţie din zona muntoasă a judeţului, care se aşteaptă la un val de defrişări ilegale mai ales din partea romilor, care nu-şi vor putea cumpăra lemne de foc la preţuri "de lux", aşa că vor intra cu securile în păduri. Iar pentru ei, amenzile, oricât de mari, vor fi degeaba...