Cei 17 pompieri militari bihoreni care s-au numărat printre cei 142 de salvatori români care timp de 10 zile au stins incendiile din Grecia au ajuns luni în ţară, unde au fost decoraţi şi felicitaţi de şeful Departamentului de Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, de ministrul de Afacerilor Interne Lucian Bode şi de inspectorul general al IGSU, Dan Paul Iamandi.

În cadrul ceremoniei, colonelului bihorean Csilik Alexandru Adrian, care a coordonat întreaga misiune din Grecia, i s-a acordat Emblema de Onoare a Ministerul Afacerilor Interne pentru curajul şi profesionalismul său. 

Celorlalți salvatori le-au fost dăruite distincţii şi au fost înaintaţi în gradul următor, în mod excepţional.

După premiere, colonelul bihorean a luat cuvântul, precizând că pompierii au intrat în lupta cu flăcările cu 28 de autospeciale.

"După sosirea pe teritoriul elen şi instalarea bazei am început desfăşurarea misiunilor specifice, ce au constat în protejarea localităţilor Megara şi Vilia de eventualele incendii de pădure ce puteau să se producă", a spus Csilik.

Apoi, salvatorul a povestit o întâmplare din a doua zi de misiune.

"La momentul întoarcerii din baza de operaţii a pompierilor din Polonia, am observat pe un versant ieşind fum dens. Din cauza temperaturilor ridicate şi a rafalelor de vânt puternice, în mai puţin de o oră s-a produs un incendiu masiv care s-a propagat pe o suprafaţă însemnată de pădure. Imaginea acelei zile ne-a rămas întipărită în minte, deoarece niciunul dintre noi nu mai văzusem aşa ceva. La un moment dat, incendiul cuprindea locuinţă după locuinţă. Sute de pompieri eleni, polonezi şi români, acţionând cu zeci de autospeciale, elicoptere şi aeronave, au cooperat şi acţionat cu profesionalism pentru lichidarea incendiului care ameninţa mai multe localităţi", a povestit el.

Conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana, echipa de pompieri militari bihoreni a fost formată din: locotenent - colonel Csilik Alexandru – comandantul modulului român de intervenţie (înaintat la gradul de colonel), căpitan Toth Arnold (înaintat la gradul de maior), plutonier Szmolen Adrian (înaintat la gradul de plutonier major), plutonier Buboi Lucian (înaintat la gradul de plutonier major), plutonier adjutant Popa Aron (înaintat la gradul de plutonier adjutant şef), plutonier adjutant Lucaciu Petru (înaintat la gradul de plutonier adjutant şef), plutonier adjutant şef Susa Călin, plutonier adjutant Szilagyi Ferencz (înaintat la gradul de plutonier adjutant şef), plutonier adjutant Gyori Olimpiu (înaintat la gradul de plutonier adjutant şef), plutonier major Naca Vlad (înaintat la gradul de plutonier adjutant), plutonier major Gherman Adelin (înaintat la gradul de plutonier adjutant), plutonier adjutant şef Popovici Teodor, plutonier adjutant şef Nagy Robert, plutonier adjutant Panea Mihai (înaintat la gradul de plutonier adjutant şef), plutonier adjutant Purza Florin (înaintat la gradul de plutonier adjutant şef), plutonier Ţifra Valentin (înaintat la gradul de plutonier major) şi plutonier major Totoi Raul (înaintat la gradul de plutonier adjutant).

În urmă cu două săptămâni un alt echipaj de pompieri români s-a întors în ţară, după ce au stins flăcările de pe insula Evia.

Printre aceştia s-au numărat şi doi bihoreni, plutonier major Florin Mădălin Selegean şi plutonier adjutant Cătălin Andrei Mada.

Incendiile masive de vegetaţie din Grecia au izbucnit la finalul lunii iulie, acestea ucigând zeci de locuitori eleni şi mii animale.