Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă, la magazia unei case din zona centrală a municipiului Beiuş, din primele informaţii în anexă fiind păstrate peste 10 tone de azot şi cereale. La faţa locului se află echipaje de pompieri militari din Beiuş, inclusiv echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică biologică radiologică şi nucleară. Circulaţia în zonă a fost deviată.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca, apelul a fost dat la ora 11.35, de proprietarii unei gospodării de pe strada Horia din Beiuş.

La faţa locului, a spus Roşca, s-au deplasat de urgenţă 4 echipaje de pompieri militari din Beiuş, 3 de stingere, unul de prim ajutor calificat, precum şi echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică biologică radiologică şi nucleară (CBRN), care sunt coordonaţi de adjunctul comandantul Detaşamentului de pompieri Beiuş, Flaviu Man.

(credit foto: Kovacs Zoltan)

"La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la o magazie din cadrul gospodăriei în care erau depozitate aproximativ 10 tone de azot şi cereale", a spus purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, precizând că incendiul a fost deja localizat de pompieri şi nu există pericol de propagare.

Până la lichidarea focului, circulaţia în zonă a fost deviată pe străzile adiacente.

(credit video: Damian Militaru)

Unul dintre beiuşeni a surprins momentul în care pompierii au încercat să conecteze furtunul la un hidrant de pe stradă care s-a dovedit nefuncţional. 

(credit video: Damian Militaru)

UPDATE: Incendiul a fost stins, se circulă pe un sens, alternativ

Incendiul din centrul municipiului Beiuş a fost stins, sâmbătă, în jurul orelor 12, iar circulaţia care iniţial a fost deviată, acum s-a reluat pe strada Horia din Beiuş, pe un sens, alternativ. "Circulaţia a fost întreruptă doar până la lichidarea incendiului. În prezent se circulă pe un fir", a declarat ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor, Ioana Lascău. 

În prezent, pompierii militari efectuează cercetări pentru a stabili cauzele incendiului. "Se fac măsurători, cercetări la faţa locului. Din fericire, nu au existat victime", a declarat, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca.

UPDATE, ora 14.30: Pericolul de explozie persistă în Beiuş şi după stingerea incendiului

O echipă mixtă formată din comisari ai Gărzii de Mediu Bihor şi inspectori ai Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor se deplasează la Beiuş, pentru a face verificări şi a dispune măsuri după incendiul izbucnit într-o magazie din centrul municipiului, unde se aflau şi saci cu azot.

Deşi incendiul a fost stins, se pare că pericolul de explozie nu a trecut. „Am solicitat reprezentanţilor ISU să rămână pe loc. Pericolul de explozie persistă în condiţiile în care pentru stingerea incendiului s-a folosit apă. Vom declanşa verificări pentru a stabili în ce condiţii a fost depozitat azotul în centrul oraşului, dacă există autorizaţie pentru deţinerea şi manevrarea acestor produse”, a declarat pentru BIHOREANUL Sever Şerbănescu, şeful Gărzii de Mediu Bihor.

Azotatul de amoniu (popular azot) în mediu umed, cum este şi în acest caz, reprezintă un pericol de explozie dacă ajunge în contact şi cu un material inflamabil.

UPDATE: Ce a ars?

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis, sâmbătă după amiaza, că în incendiul cu pericol de explozie din centrul municipiului Beiuş au ars 10 tone de azotat de amoniu (denumit popular azot), 3 trone de nitrocalcar (şi acesta un îngrăşământ), două tone de seminţe de cereale, toate depozitate într-o anexă, al cărei acoperiş a ars şi el. De asemenea, focul a mistuit 60 de anvelope, aflate lângă acea clădire.