Un incendiu puternic a izbucnit duminică noaptea la o casă din Săldăbagiu Mic, comuna Căpâlna. Proprietara în vârstă de 90 de ani a fost salvată de un vecin care a alertat autorităţile şi mai apoi a dus-o la el acasă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis luni printr-un comunicat de presă că în noaptea de duminică spre luni în jurul orei 01:25 pompierii Gărzii Tinca au fost alertaţi să intervină într-o gospodărie din localitatea Săldăbagiu Mic, comuna Căpâlna.

La sosirea lor, flăcările se manifestau la o construcţie adiacentă casei, unde era amenajată o afumătoare improvizată, şi la acoperişul casei, cu o suprafaţă de peste 150 de metri pătraţi. Exista riscul extinderii focului la alte încăperi şi la o altă locuinţă din gospodărie, situată la doar trei metri distanţă.

„Timp de aproximativ 50 de minute, pompierii militari au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea incendiului, reuşind să salveze camerele locuinţei, circa 80 de metri pătraţi acoperiş şi casa situată în imediata proximitate. După stingerea incendiului, echipajele de pompieri au continuat să acţioneze la faţa locului, pentru căutarea focarelor ascunse şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, până în jurul orei 04.00”, a transmis lt. col. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Bihor.

Cauza - cenușa sau jarul nestins

Din primele cercetări efectuate la faţa locului pompierii au indicat drept cauză probabilă a incendiului depozitarea cenuşii sau a jarului nestins în apropierea materialelor combustibile. 

De asemenea, au ars acoperişul casei pe o suprafaţă de circa 160 de metri pătraţi şi construcţia în care era improvizată afumătoarea.

Înainte de sosirea echipajelor de pompieri, femeia în vârstă de 90 de ani ce locuia singură a fost scoasă din casă de un vecin care a sunat la 112 pentru a anunţa incendiul şi apoi a intrat în casă pentru a o salva pe femeie.

„Îl felicităm pe această cale pe vecinul vârstnicei, care a observat incendiul, a apelat de urgenţă numărul unic 112 şi a intrat în locuinţă pentru a o salva pe proprietară, evacuând-o şi ducând-o acasă la dumnealui, până la sosirea echipajelor, când nonagenara a fost preluată de pompierii paramedici”, se  mai arată în comunicat.

Totuşi, femeii i-au fost acordate îngrijiri medicale la faţa locului, iar mai apoi a fost transportată la spital pentru că suferise un atac de panică.

Recomandările pompierilor

În contextul acestui eveniment, pompierii militari le recomandă cetățenilor mai multe măsuri pentru a evit astfel de incidente. Cetăţenii sunt avertizaţi să evacueze periodic cenuşa din sobe şi să o depoziteze în locuri special amenajate şi numai după ce se sting complet resturile de jar.

De asemenea, pompierii amintesc că este interzisă folosirea afumătoarelor improvizate în apropierea clădirilor şi a altor spaţii cu materiale inflamabile, iar ele trebuie să fie construite din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile.

Totodată, pompierii interzic şi folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!