Primăria Oradea a dat luni ordinul de începere a lucrărilor de transformare a străzii Libertăţii în arteră pietonală, primele săpături urmând să fie demarate în cursul lunii mai.

Proiectul prevede, printre altele, desfiinţarea tuturor locurilor de parcare de pe străzile Libertăţii, Iosif Vulcan şi Nicolae Grigorescu. Acesta din urmă va deveni, la rândul său, pietonală.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, pe strada Libertăţii copacii existenţi vor fi integraţi în zona pietonală, iar în partea dreaptă, spre malul Crişului Repede, va fi amenajat un zid de sprijin pentru consolidarea arterei şi va fi amenajată o zonă de relaxare unde trecătorii să se poată aşeza.

La intersecţia cu strada Iosif Vulcan va fi amenajat un sens giratoriu, iar trotuarele din zonă vor fi pietruite.

Cu ocazia lucrărilor, vor fi înlocuite toate reţelele din subteran, iar imobilele de aici vor fi încălzite cu agent termic prin module termice.

În plus, sistemul de iluminat va fi refăcut pe sistem LED, iar mobilierul urban va fi înlocuit cu altul de genul celui din zona centrală.

Lucrările vor fi realizate de o asociere a firmelor Flodor Transcom şi Porfido ed Arte Consorzio Stabile pentru suma de 10,2 milioane lei.

Termenul de execuţie a lucrărilor este de 12 luni.