O investiție inedită va începe, săptămâna viitoare, pe malul drept al Crișului Repede, în amonte și aval de Podul Sf. Ladislau.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri și Primăria Oradea vor amenaja aici o promenadă care va conecta actuala alee de pe strada Emilian Mircea Chitul cu strada Libertății, în zona scărilor din dreptul Palatului Lévay.

Interesant este că investiția va include realizarea unei scări pentru pești cu ferestre de observare, ce vor permite trecătorilor să vadă fauna și flora subacvatică, a anunțat miercuri Primăria Oradea.

Consolidare, apoi amenajare

Potrivit comunicatului municipalității, șantierul va începe pe 18 martie, când ABA Crișuri va da startul amenajării tronsonului lung de 212 metri, unde întâi se vor face lucrări de consolidare.

„În prima etapă, în amonte de pod, pe o lungime de 87 m, în zona stației hidrometrice Oradea se va crea o promenadă cu o lățime de 2,5 m, care va facilita accesul pietonal pe malul drept. În a doua etapă, în aval de pod, pe o lungime de 125 m, vor continua lucrările de amenajare hidrotehnică, iar în dreptul pragului de fund se va realiza respectiva scară de pești pe o lungime de 50 m. Aceasta va facilita libera trecere a peștilor din aval în amonte. De asemenea, se vor realiza trepte și rampe de acces către zona pietonală”, a transmis Primăria Oradea.

Valoarea lucrărilor derulate de ABA se ridică la 11,7 milioane lei.

Primăria nu știe încă valoarea lucrărilor

Ulterior, în baza unui parteneriat între ABA și administrația locală, Primăria va fi responsabilă de amenajarea zonei din punct de vedere estetic. Concret, amenajările propuse cuprind placarea parțială a zidului de sprijin al malului, pavarea platformei pietonale și montarea balustradei, montare de perete taluz (jardiniere), înierbarea cu gazon și plantare copaci, placarea și punerea în evidență a scării pentru pești, montarea de bănci de odihnă și coșuri de gunoi, corpuri de iluminat etc.

„Lucrările de amenajare arhitecturală vor fi depuse de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională în cadrul unui contract de finanțare pe axa de mobilitate din cadrul Programul Regional Nord-Vest (PR NV)”, a mai transmis Primăria. Valoarea lucrărilor care revin municipalității nu se cunoaște încă.

Avizate de Direcția pentru Cultură

Merită menționat că proiectul de amenajare a promenadei a primit avizul Direcției pentru Cultură Bihor, însă abia la a doua evaluare. Inițial, specialiștii în amenajări care vizează centrul istoric și clădirile monument au respins propunerea ABA Crișuri, din cauză că era prea invazivă pentru zona de luncă, în prezent una verde. Investiția a primit OK-ul doar cu condiția ca betonul să fie evitat cât de mult cu putință.

Primăria Oradea a făcut publice, miercuri, și două schițe din proiectul investiției, care dezvăluie aspectul zonei la finalul lucrărilor. În imagini se vede cum promenada, în amonte de pod, va fi „flancată” de spații verzi, dar aleea propriu-zisă va fi făcută din materiale de construcții, la fel și zidul de susținere a taluzului.

Apar restricții de circulație

Pe de altă parte, orădenii trebuie să știe că șantierul va impune și restricții de circulație pe străzile Malului și Emilian Mircea Chitul, între 18 martie și 31 august, care au fost avizate de Comisia tehnică pe probleme de circulație a Primăriei.

„Prin urmare, de luni, 18 martie, se va schimba sensul de circulație pe strada Emilian Mircea Chitul, astfel încât se va circula dinspre strada Szigligeti Ede (zona Podului Centenarului) spre strada Malului. Pe strada Malului se va circula în sens unic dinspre strada Emilian Mircea Chitul spre strada Ady Andre”, a transmis municipalitatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!