Pentru că au mai rămas doar câteva ore până la declanşarea campaniei electorale municipalitatea orădană a anunţat, miercuri, cele 34 de locuri special amenajate pentru afişajul electoral. Panourile, cilindrii şi piesele de mobilier urban pentru afişaj au fost curăţate de postere în ultima lună pentru a putea găzdui pe viitor afişele electorale.

Conform unui comunicat al Primăriei, "partidele politice care au depus liste de candidaţi la Primărie vor primi o suprafaţă egală de afişaj în aceste locaţii, exceptată de la plata taxei aferente pe perioada campaniei, fiind interzisă lipirea afişelor în alte locuri decât cele menţionate".

Pentru a evita împestriţarea oraşului pe timpul campaniei electorale, primarul Ilie Bolojan, candidatul USL pentru Primăria Oradea, a declarat că va propune, joi, partidelor încheierea unui protocol privind afişajul electoral.

"Vreau să îi rog pe toţi candidaţii să nu lipească afişe decât în locurile reglementate sau pe panourile publicitare pe care şi le-au închiriat şi să nu murdărească stâlpii de iluminat public, faţadele clădirilor sau cutiile poşale", a declarat Bolojan.

Edilul a mai spus că va încerca să aducă partidele politice la un acord comun privind desfăşurarea campaniei. "Voi încerca să cădem de acord asupra sistemul de afişaj astfel încât în locurile special reglementate să nu se lipească afişe peste afişe. În cursa pentru Primărie s-au înscris nouă candidaţi şi este normal ca fiecare aibă propriul său loc pe panou", a spus primarul. Conform declaraţiei edilului, cele 34 de locuri de afişaj sunt suficiente pentru desfăşurarea în bune condiţii a campaniei electorale, numărul lor rămânând neschimbat de la alegerile din 2008.

Bolojan a cerut Poliţiei Locale să monitorizeze locurile de afişaj şi să ia măsuri pentru prevenirea lipirii ilegale de afişe. Conform Legii 67 din 2004 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, distrugerea, deteriorarea, murdărirea sau acoperirea afişelor electorale de pe panourile special amenjate, respectiv afişarea în alte locuri decât cele permise se sancţionează cu amendă de la 300 la 500 lei.