Soclul statuii revoluţionarului paşoptist Szacsvay Imre, amplasată în anii 20 ai secolului trecut în actuala Piaţă a Libertăţii din Oradea, va fi restaurat cu fonduri private.

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, cel care lansa această iniţiativă în urmă cu o lună, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, modul în care vor fi strânse fondurile necesare.

„Vom tipări imaginile cu statuia şi vom nota, ca pe bancnote, cifrele cu care se pot face donaţii, de la 5 la 500 lei (n.r. - adică 5, 10, 50, 100, 200 şi 500 lei), iar voluntarii noştri le vor înmâna persoanelor care vor face donaţiile, corespunzător sumelor donate", a explicat Szabo, precizând că acţiunea propriu-zisă va avea loc cu începere din 14 iulie.

Voluntarii vor ieşi în stradă şi „vor bate din casă în casă", dar doritorii pot contribui şi adresându-se la sediul UDMR.

Szabo a afirmat că primul care a constatat deteriorarea soclului statuii lui Szacsvay este inginerul Jakabffy Ladislau, fost angajat al Primăriei, iar mai recent diriginte de şantier la reabilitarea Pasajului Vulturul Negru, concediat deoarece a dat dovadă de maximă îngăduinţă faţă de calitatea proastă a lucrărilor prestate de firma Marconst pentru înlocuirea mozaicului.

Potrivit preşedintelui executiv al UDMR, restaurarea soclului ar costa 50.000 lei şi va fi făcută cu calcar importat din localitatea ungară Suto, de unde provine şi calcarul utilizat la construirea Parlamentului de la Budapesta.

„Sper să ne ajute multă lume, pentru că statuia este un simbol pentru Oradea şi pentru Bihor", a mai spus Szabo Odon.