Agricultura bihoreană a intrat într-un proces de comasare a terenurilor cultivabile, fărâmițate în urma desființării fostelor cooperative agricole de stat.

Potrivit evidenţelor APIA Bihor, numărul cererilor de subvenţie depuse până la termenul limită din 15 iunie a scăzut cu 449 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce suprafaţa a crescut cu 9.246 de hectare.

Mai puţini fermieri...

APIA Bihor a preluat 35.298 cereri unice de plată, cu 449 de cereri mai puţine decât în anul 2019.

Scăderea s-a înregistrat îndeosebi la agricultorii cu suprafeţe mai mici de 50 hectare. 453 de mici fermieri au renunțat să mai lucreze pământul ori l-au vândut, fapt pentru care nu mai pot solicita subvenție.

Potrivit comunicatului, suprafaţa de teren pentru care s-a solicitat subvenţie a crescut cu 9.246 de hectare, la un total de 327.114 hectare.

... cu ferme mai mari

Comasarea terenurilor agricole din Bihor urmează trendul naţional. Conform statisticilor oficiale, în perioada 2 martie - 15 iunie la nivel naţional au fost depuse 826.964 cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 9.814.937 hectare.

"La o analiză comparativă a datelor, se observă că faţă de anul anterior numărul cererilor a scăzut cu 17.307 cereri, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 170.206 hectare, ceea ce demonstrează că fermierii sunt tot mai conştienţi de importanţa comasării terenurilor pentru a creşte productivitatea şi competitivitatea pe piaţă", se mai menţionează în comunicatul APIA.

Campania de preluare a cererilor de plată de la fermieri s-a derulat anul acesta, în premieră, exclusiv în mediul online, pentru protejarea sănătăţii angajaţilor APIA şi a fermierilor în contextul epidemiei de COVID-19.

Preluarea cererilor unice de plată va continua şi după termenul limită din 15 iunie, timp de încă 25 de zile, însă cu aplicarea de penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere.