Elevii claselor a VI-a vor susține marți și miercuri Evaluarea Națională pentru anul școlar 2023-2024, având două probe, una la Limbă și comunicare, iar cealaltă la Matematică și științe ale naturii.

Este important de știut că rezultatele obținute de elevii din clasele a VI-a nu se afișează public și nu se notează în catalog.

Potrivit calendarului oficial al Ministerului Educației, pe 28 mai, este programată proba la Limbă și comunicare, iar pe 29 mai cea la Matematică și științe ale naturii. 

Probele au o structură și caracteristici de evaluare similare celor administrate în anii anteriori. Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător evaluărilor internaționale și implică un nivel mediu de dificultate.

Testele vor fi evaluate în cadrul unităţilor de învăţământ de către comisii constituite la nivelul acestora, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

„Ca element de noutate pentru administrarea și valorificarea rezultatelor înregistrate, colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi realizată cu ajutorul unei noi aplicații digitale. Aceasta va permite, pe de o parte, colectarea datelor în condiții de siguranță și de control optimizat al calității și, pe de altă parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor și va permite valorificarea rapidă și flexibilă a acestora. Astfel, va fi facilitată realizarea rapoartelor clasei și a raportului școlii, fără eforturi birocratice suplimentare și într-un timp mai scurt”, a transmis Ministerul Educației.

Nu peste mult timp se va ține și Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a. În cazul acesteia, notele vor avea un impact mare, căci în baza acestora se vor face admiterile la licee. 

Conform calendarului oficial, în perioada 11-14 iunie se vor face înscrierile, în timp ce probele sunt programate astfel: 25 iunie 2024 - proba la Limba și literatura română; 27 iunie 2024 - proba la Matematică; 28 iunie 2024 - proba la Limba și literatura maternă.

Rezultatele inițiale se vor afișa pe 3 iulie. Apoi pe 3 iulie (orele 16.00 - 19.00) și 4 iulie (orele 08.00 - 12.00) se vor putea depune contestații, iar pe 9 iulie vor fi cunoscute rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!