Teatrul independent orădean Studio Act a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, organizarea unei noi ediţii a Festivalului Open Studio Act, care se va desfăşura în perioada 23-27 august în Sinagoga Viznitz de pe strada Crinului, în curtea localului Kosher Art Wine Coffee Jazz.
Ediţia din acest an vine cu o sumedenie de surprize. În preambului festivalului, trupa orădeană desfăşoară deja o tabără de creaţie pentru studenţii de la secţiile de actorie şi regie ale Universităţii de Arte din Târgu Mureş şi a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar participanţii vor avea propriile spectacole în cadrul festivalului, sub denumirea de "Vise".
"Sunt producţii originale, bazate pe scenarii construite de studenţi, în spaţii neconvenţionale, iar spectatorul va lua parte în mod activ la procesul de creaţie. Practic, actorul pune în scenă visul spectatorului, într-un spectacol cu durata fixă de 7 minute şi 38 de secude", a explicat actorul actorul Alin Stanciu, unul dintre fondatorii trupei "Studio Act".
Festivalul debutează cu monodrama "Vă plac bananele, tovarăşi?", de Székely Csaba şi în regia Ándi Gherghe, o coproducţie Studio Act Oradea şi Teatru 3G Târgu Mureş,
De asemenea, în fiecare seară de festival, trupa formată din Răzvan Micorici, Alin Stanciu, Ioana Ciobanu, Eugen Neag, Sella Andrei şi invitaţii lor au pregătit pentru publicul orădean producţii teatrale premiate din zona independentă românească: "Plex", după idei şi texte de Eric Bogosian, cu Andrei Dinu şi Andrei Stan, de la trupa ArtScape Baia Mare, "Impro Patzan Show", a trupei Studio Act cu invitaţi surpriză, premiera piesei "Poveste din Transilvania" de George Ştefan, regia Ándi Gherghe, un spectacol bilingv realizat cu actori români şi maghiari şi nu în ultimul rând "MaRo", o comedie multi-premiată a lui Székely Csaba, regia Ándi Gherghe, pusă în scenă de actorii Yorick Studio Târgu Mureş.
"Nu vor lipsi workshop-urile de improvizaţie teatrală, oratorie şi fotografie", a spus şi Ioana Ciobanu, secretarul Studio Act.
În pregătirea festivalului - Carina Radu, Maria Radu, Lea Tămăşiloniu, Andreea Perţe, Andrei Mladin, Diana Mladin şi Anca Şarba - elevele artistului plastic Florence Sabău, profesoară de pictură în cadrul Şcolii de Arte "Francisc Hubic"au decorat întreaga faţadă a clădirii cu picturi şi graffiti. "Tinerii au lucrat vreme de o lună, în ciuda caniculei. A fost greu, pentru că a fost extrem de cald, dar copiii s-au descurcat. E ca o expoziţie permanentă de pictură", a spus profesoara.
Prețul unui bilet este de 20 de lei, iar rezervări se pot face la telefon 0771 438 892.
Vezi mai jos programul festivalului "Open Studio Act" ediţia a II-a!
MIERCURI, 23 august
19:00 - VĂ PLAC BANANELE, TOVARĂŞI? - de Székely Csaba, regia Ándi Gherghe, Studio Act Oradea şi Teatru 3G Târgu Mureş PREMIERĂ
VĂ PLAC BANANELE, TOVARĂŞI? e o poveste simplă despre o viaţă mai puţin simplă. Suntem în România lui Ceauşescu, unde toată lumea se teme, e suspicioasă şi rabdă de foame, mai puţin povestitorul, Robert. Tatăl lui fiind stăpân peste viaţă şi moarte în oraşul în care copilăreşte, Robert are de toate, chiar şi banane. Această copilărie însă nu e tocmai lipsită de griji: mama sa plânge toată ziua, fratele mai mare încearcă să-l omoare tot timpul, iar singura fată pe care o place e "inamic" al regimului. Dar soarta comună a tuturor regimurilor e că se termină odată şi vin altele în locul lor care vor face, poate, viaţa mai uşoară. Sau nu? În orice caz, un singur lucru fundamental nu se schimbă: banana. Toate celelalte da, inclusiv tatăl.
VĂ PLAC BANANELE, TOVARĂŞI? este, în mare măsură povestea tatălui, genul de om care cade întotdeauna pe picioare pentru că fiecare regim are nevoie de el. Fiind excepţional de naiv şi inocent, Robert înţelege foarte încet şi doar pe jumătate ce se petrece în jurul lui. De fapt, nici nu poate fi altfel, întrucât înţelegerea completă ar fi foarte dureroasă.
21:00 – 23:00 - "VISE" – spectacole experiment
JOI, 24 august
19:00 - PLEX - după idei şi texte de Eric Bogosian, cu Andrei Dinu şi Andrei Stan, ArtScape Baia Mare (spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani)
PLEX vorbeşte despre frustrări. Despre manipulare şi ipocrizie. Despre frică şi consumerism. Despre ignoranţă, politică şi circ ieftin. Despre cum am uitat să fim oameni. Despre societate, falşi profeţi, false modele, cinism, aroganţă şi prefăcătorie. Despre lucruri incomode la care nu ne mai gândim pentru că sunt rutină sau nu ne mai pasă. O radiografie umană la limita dintre realitate şi teatru. Vorba lui Kim Ki-duk: "Este greu de spus dacă lumea în care trăim este realitate sau vis". PLEX e ca alarma unui ceas la 6 dimineaţa. Poti oricând să o opreşti şi să continui să visezi. Sau te poţi trezi...
21:00 – 23:00 - VISE"– spectacole experiment
VINERI, 25 august
19:00 - IMPRO PATZAN SHOW, Studio Act Oradea
IMPROPATZAN SHOW e un super show de improvizaţie la care râzi inteligent! Fiecare spectacol de improvizaţie este unic şi irepetabil. Şi bineînţeles, cel mai fain show e ăla de la care ai lipsit… Patzanii sunt: Alin Stanciu, Andrei Stan, Ioana Cheregi şi Eugen Neag. Pluuus, invitaţi surpriză! Acest spectacol este recomandat persoanelor cu simţul umorului! Pentru manifestări neplăcute, vă rugăm să vă adresaţi barmanului.
21:00 – 23:00 - VISE – spectacole experiment
SÂMBĂTĂ, 26 august
19:00 - POVESTE DIN TRANSILVANIA, de George Ştefan, regia Ándi Gherghe, Studio Act Oradea – PREMIERĂ
POVESTE DIN TRANSILVANIA prezintă povestea unei familii mixte din Tîrgu-Mureş dezvoltată la nivelul mai multor generaţii. Într-o perioadă în care problema convieţuirii româno-maghiare reprezenta o adevărată catastrofă, relaţiile mixte într-un orăşel atât de mic erau totuşi foarte greu de ocolit. Evident, în teorie totul pare mai simplu decât se dovedeşte a fi în practică. Ca într-o familie normală nu pot lipsi iubirea, ura, certurile, ţipetele, adevăratele bătăi, închisoarea, dezmoştenirile, renegările, marile revelaţii… şi în felul acesta deja cred că am depăşit ideea de familie normală. Actorii vin în faţa publicului să prezinte povestea inspirată după un caz real, a unor oameni care au trăit pe pielea lor adevărate telenovele generate de preconcepţiile şi conflictele perioadei. Spectacol bilingv supratitrat în ambele limbi.
21:00 – 23:00 - VISE – spectacole experiment
DUMINICĂ, 27 august
19:00 - MaRó, de Székely Csaba, regia Ándi Gherghe, Yorick Studio Târgu Mureş
Spectacolul vorbeşte despre bizareriile relaţiilor româno-maghiare prin zece scene uşor absurde. Întâmplările se petrec în Transilvania, unde se întâlneşte mândria etnică şi complexul de inferioritate, sentimentele de dominare şi nemulţumirile reale, durerea sinceră şi umorul, condimentate bineînţeles cu multe gâlcevi şi bruftuieli.
"MARÓ e o cascadă de umor şi râs cu lacrimi (…), o probă de comedie autentică." (Iulia Popovici, Adevărul)
"Marele câştig al acestui spectacol este acela că, după mai bine de 25 de ani la Târgu-Mureş, se poate vorbi despre lucruri grave cu zâmbetul pe buze, lucru de neimaginat îi urmă cu puţină vreme." (Dan Mărăcineanu, Zi de zi)
21:00 – 23:00 - VISE – spectacole experiment*