Pentru al treilea an la rând, Bihorul va avea o lună dedicată curățeniei. De-a lungul săptămânilor din mai, toți primarii din județ sunt invitați să organizeze acțiuni de curățenie, ca să aspire la premiile pe care le-a pregătit Consiliul Județean Bihor și asociația Ecolect. Ca în fiecare an, Luna curățeniei va cuprinde și evenimente dedicate elevilor din județ.

Reciclarea contează

Vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a anunțat joi noile reguli ale campionatului județean al deșeurilor, unde în acest an se vor contabiliza exclusiv deșeurile reciclabile.

„În acest an, vor conta doar deșeurile reciclabile, respectiv hârtie și carton, plastic și doze, și sticle. 60% din punctaj va fi dat de cantitatea de deșeuri din aceste categorii împărțită la numărul de locuitori, iar 40% de procentul de creștere a gradului de colectare separată a deșeurilor în lunile martie, aprilie și mai, prin raportare la media anului trecut în cazul fiecărei UAT”, a declarat Mălan.

Pe lângă cantitățile de reciclabile pe care operatorii de salubritate le vor colecta de la cetățeni, primăriile înscrise în concurs vor primi puncte și pentru deșeurile adunate în cadrul unor acțiuni de ecologizare. În schimb, spre deosebire de edițiile precedente ale campionatului, nu vor mai conta deșeurile voluminoase, electrice ori de alte tipuri, categorii care puteau favoriza anumite localități care, de pildă, au pe teritoriul lor diferite fabrici.

În plus, pentru fiecare primărie care se va înscrie în concurs, se va calcula gradul de colectare separată în lunile martie, aprilie și mai, și creșterea față de anul trecut. Cu cât reciclează mai multe deșeuri, primăriile vor primi un punctaj mai mare.


Campionatul curățeniei a fost anunțat joi, într-o conferință de presă susținută de șeful IȘJ, Horea Abrudan, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, și președintele CSM, Șerban Sere (de la stânga la dreapta)

Ștafeta reciclării

Ca în fiecare an, Luna Curățeniei va include o competiție dedicată elevilor, EcoProvocarea. În parteneriat cu Inspectoratul Școlar și Clubul Sportiv Municipal Oradea, în fiecare școală din județ, prin eco-cluburile înființate cu prilejul campaniei de anul trecut, va fi organizată o competiție sportivă, „Ștafeta reciclării”.

„Copiii vor alerga câteva zeci de metri cu un flacon gol în mână și îl vor transfera celuilalt copil, care la rândul lui va alerga către alt copil, ca în final flaconul să ajungă într-o pubelă”, a explicat Mălan. Concursul se va organiza pe categorii de vârste, iar copiii din echipele câștigătoare ale fiecărei școli vor primi o invitație la un meci de baschet al CSM Oradea, unde vor merge însoțiți de un părinte.

Președintele CSM, Șerban Sere, a precizat, în aceeași conferință de presă, că invitațiile vor fi valabile din toamnă, dat fiind că sezonul baschetbalistic actual se va încheiat curând.

Premii și tabere

Dacă vor participa și la o acțiune de ecologizare și vor convinge trei adulți să își instaleze pe telefoanele mobile aplicația „Bihor curat”, recent lansată de Ecolect, copiii vor intra automat într-o tragere la sorți unde vor fi extrași 140 de câștigători a câte unui premiu în valoare de 500 de lei.

„În felul acesta, vrem să continuăm demersurile noastre de educație și conștientizare ecologică, dar și să conștientizăm copiii să facă mai multă mișcare, ținându-i cât mai departe de telefoane și calculatoare”, a mai spus Mălan.

Tot pentru elevii din Bihor, asociația Pro Time-R va organiza în luna mai 10 tabere în cantoanele Direcției Silvice, unde copiii vor învăța noțiuni ecologiste. Participanții la tabere vor fi aleși din școlile vecine acestor cantoane.

Prezent în aceeași conferință de presă, șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, a precizat că anul trecut peste 11.000 de elevi bihoreni au participat la Eco-Provocarea, așa că se așteaptă și anul acesta la o emulație în școlile din județ.

Regulamentul concursului EcoProvocarea:

PSD nu participă

Confruntat cu acuzații de politizare a acestui concurs din partea PSD Bihor, pe care le respinge, Mălan a spus că a invitat toate partidele din conducerea județului să desemneze un reprezentant în comisia care va stabili rezultatul alegerilor.

Chiar și așa, în ședința de joi a Ecolect, asociația responsabilă de salubritatea din județ și care include toate primăriile din Bihor, primarii social-democrați au anunțat că nu se vor înscrie în campionat.

„Am avut azi o discuție în cadrul Adunării Generale a Acționarilor Ecolect, unde un reprezentant al PSD ne-a anunțat că primarii PSD nu se vor mai înscrie. M-am arătat surprins, deoarece în urmă cu o lună am adoptat regulamentul de funcționare în unanimitate, și atunci exact aceeași persoană a spus că îmi mulțumește că sunt asigurate toate condițiile pentru o competiție corectă, și că toți primarii se vor înscrie. Eu le-am spus și azi că este o mare greșeală să politizăm acest concurs. Dacă am chemat alături de noi bisericile, presa și școala, este nepotrivit să dăm o conotație politică acestor demersuri”, a declarat Mălan.

Primăriile care vor să participe la Luna Curățeniei au termen să se înscrie până pe 10 mai. Câștigătorii vor fi selectați în fiecare din cele șase zone în care este împărțit Bihorul în sistemul de management integrat al deșeurilor.

Premiile pe care le vor primi orașele și comunele câștigătoare sunt la fel ca anul trecut: 100.000 pentru primăriile care se vor clasa pe locul I, 50.000 de lei pentru cele de pe locul II, respectiv 30.000 de lei pentru ocupantele locului III.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!