Așa cum au anunțat deja prin vocea primarului PSD din Sânmartin, Cristian Laza, edilii social-democrați din Bihor boicotează în continuare campionatul județean al curățeniei, o acțiune organizată de Consiliul Județean Bihor și asociația Ecolect, pe care o acuză că are tentă politică.

Ca să nu-i arate cetățenii cu degetul și să-i acuze că nu sunt gospodari, câțiva edili PSD organizează propriile acțiuni de curățenie.

Culmea este că, în timp ce acuză politizarea, primarii social-democrați par că fac doar un act de imagine, dat fiind că activitățile de curățenie nu au fost anunțate și printre localnici, ci doar... printr-un comunicat de presă lipsit de amănunte.

Tot anul... adică o zi

Printr-un comunicat transmis miercuri de către purtătorul de cuvânt Adrian Madar, PSD Bihor a anunțat triumfător că primarii săi fac „curățenie tot anul, fără premii!”.

În ciuda acestui titlu, comunicatul anunță însă doar câteva acțiuni de ecologizare organizate de 7 primari social-democrați, din totalul de 27, câți are PSD în Bihor. Altfel spus, nici măcar când „ai lor” organizează o campanie de curățenie, primarii social-democrați nu reușesc să se adune!

„Soluția pentru localități bihorene curate nu este organizarea unei competiții regizate politic, ce amintește de defuncta ”Daciadă” comunistă, ci organizarea de acțiuni de ecologizare. Astfel, până vineri, 17 martie 2023, în 7 comune conduse de edili PSD din Bihor (Ceica, Copăcel, Ineu, Sârbi, Derna, Brusturi și Borod) se vor organiza acțiuni de curățenie. În perioada următoare, astfel de inițiative vor avea loc în toate localitățile bihorene conduse de edili PSD”, se arată în comunicat.

Cine face curățenie? Nu se știe!

Nu este deloc clar în ce constă acțiunile de curățenie ale primarilor PSD, unde anume vor aduna mizerii, ce vor face cu ele și dacă vor mobiliza la muncă și membrii comunităților pe care le păstoresc. Nici pe propriile site-uri sau pagini de Facebook, primăriile PSD n-au astfel de anunțuri de mobilizare a voluntarilor, așa că pare greu de crezut că primarii au luat în serios aceste acțiuni.

Culmea este că nici măcar când a fost întrebat despre aceste detalii concrete Madar nu a putut oferi un răspuns. „Cine va face curățenie? Ideea de bază a comunicatului este că vrem să facem curățenie, și chiar o să facem, dar nu-mi dau seama exact cine participă. Probabil primarul va mobiliza administrativ oamenii, vor ieși și elevii”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, contactat de BIHOREANUL.

Madar n-a știut să spună nici dacă primarii și-au propus să salubrizeze zone din jurul comunelor, unde oamenii aruncă cu predilecție deșeuri, sau dacă au pregătit și campanii de colectare a deșeurilor voluminoase de la cetățeni.

Tot ce a putut furniza purtătorul de cuvânt al PSD Bihor a fost o agendă a acțiunilor, toate concentrate vineri: „Copăcel la ora 10.30, Ineu la ora 12.00, Sârbi la ora 13.00, Derna la ora 14.00, Brusturi la ora 15.00 și Borod la ora 17.00”. După cum se vede, agenda nu cuprinde informații despre locul acțiunilor.

Ei doar cu „sprijinul”

Lipsa tuturor acestor informații conduce spre bănuiala că primarii PSD vor, de fapt, să bifeze o acțiune politică, fără să-și fi propus să facă curățenie cu adevărat.

În schimb, declarativ, edilii social-democrați sprijină curățenia. „Primarii PSD sprijină orice inițiativă care să facă Bihorul un județ mai curat, dar nu vor participa la concursul organizat de Consiliul Județean Bihor pentru a sancționa tenta politică, propagandistică, pe care a avut-o acest concurs până acum”, se mai arată în comunicat.

Concursul la care face PSD referire este Campionatul Județean al Curățeniei, organizat în ultimii doi ani de Ecolect, asociația care reunește toți primarii din Bihor, boicotat și în 2022 de mai mulți primari social-democrați. Recent, primarul din Sânmartin, Cristian Laza, a acuzat într-o conferință de presă că acest concurs are „iz politic”, deoarece niciun pesedist n-a câștigat până acum.

În schimb, câștigători au fost primari din orașe și comune PNL și UDMR, care și-au mobilizat locuitorii la acțiuni voluntare de curățenie și unde rata de reciclare a deșeurilor este mai ridicată, tocmai pentru că edilii au insistat să le explice oamenilor, de-a lungul anilor, cum se aruncă deșeurile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!