Copiii şi liceenii se întrec, zilele acestea, în piese de teatru şi crearea unor afişe cu mesaje preventive, vor concura pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar, iar cei mai norocoşi vor putea chiar să-i însoţească pe oamenii legii în misiuni, ca poliţişti pentru o zi. Sunt doar câteva din acţiunile care debutează joi, 17 martie, la Oradea, în cadrul Săptămânii Poliţiei Române, organizate în preambulul Zilei Poliţiei Române, sărbătorită anual pe 25 martie.

Între evenimentele desfăşurate în această perioadă se numără Cupa Poliţiei Bihorene la fotbal, la Baza 5x5 din Ioşia, dar şi campanii tematice precum "Poliţist de ordine pentru o zi". Una dintre cele mai interesante activităţi va fi miercuri, 23 februarie, începând cu ora 11, la sediul Poliţiei Rutiere din Centrul Civic şi se va numi sugestiv "Şofer de TIR pentru o zi".

"Pe platoul din faţa instituţiei va fi amplasat un autotren, care va putea fi observat îndeaproape de liceeni. Poliţiştii rutieri, alături de câţiva şoferi de tir profesionişti le vor demonstra practic, elevilor, de la volanul autotrenului, pericolele care se pot ivi în timpul deplasării cu un astfel de autovehicul, raportat la obligativitatea respectării regulilor de circulaţie de către pietoni şi biciclişti", arată un comunicat al Poliţiei Bihor.

Manifestările vor culmina vineri, 25 martie, cu deja tradiţionalul spectacol în care oamenii legii îşi vor expune dotările de care dispun, pe ateliere de lucru, vor prezenta demonstraţii de abilităţi canine, demonstraţii tactice şi de dezamorsare a unui colet exploziv. În acest an, spectacolul se va desfăşura în Piaţa Unirii, proaspăt renovată.

Tot pe 25 martie, la Teatrul de Stat "Regina Maria" va avea loc ceremonia de premiere a poliţiştilor cu rezultate profesionale deosebite. În acelaşi cadru festiv vor fi omagiaţi şi poliţiştii recent retraşi din activitate.

La manifestare vor lua parte şi delegaţiile poliţiştilor din Ungaria, Serbia, Polonia, Germania, Austria, Olanda, Luxemburg, care vor fi prezente în această perioadă în municipiul Oradea, pentru a participa la evenimentele organizate de poliţiştii bihoreni cu ocazia Zilei Poliţiei Române.