Un număr de 60 de studenţi medicinişti din toată ţara se vor instrui timp de o săptămână, în perioada 2-9 august, în Munţii Apuseni, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Taberei Medical Andventure School in Holiday (MASH).

„Prin intermediul acesteia, încercăm să-i scoatem pe viitorii medici din zona de confort a oraşului şi să-i învăţăm să salveze vieţi în condiţii vitrege”, a declarat, luni, şeful SMURD-UPU Bihor, Hadrian Borcea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Asociaţiei Sartiss, organizaţia non-profit a cărei activitate o coordonează ca preşedinte.

Tradiţie de 18 ani

Devenită deja tradiţie, tabăra MASH de pe platoul Glăvoi a ajuns în acest an la majorat, fiind organizată de 18 ani, în ultima perioadă atât vara, cât şi iarna.

„Această tabără a pornit dintr-o joacă a unui student şi a unui proaspăt angajat al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea”, a explicat doctorul Mircea Şandor, director al Spitalului CFR Oradea şi membru în echipa care a fondat MASH, alături de doctorul Borcea, Lucian Nistor, consilier tehnic în cadrul Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo, şi medicul urolog Mihail Berechet, toţi prezenţi la întâlnirea cu presa.

La fel ca în anii precedenţi, în tabără vor susţine cursuri şi demonstraţii lectori din toată ţara, dar şi reprezentanţii Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo. „Studenţii vor învăţa că a fi medic sau salvator care lucrează pe munte înseamnă abordarea unor tehnici şi metode variate, cu o logistică limitată. Se vor face demonstraţii de salvare montană, speologică, dar vom educa participanţii şi din punct de vedere ecologic”, a declarat Nistor.

La mare căutare

Tabăra a devenit extrem de căutată în rândul studenţilor, iar drept dovadă, în doar trei zile, după ce s-a dat drumul la înscrieri, aproape toate locurile au fost ocupate. "Au fost selectaţi 60 de tineri. Selecţia se face în baza unor punctaje, care ţin cont de nivelul de cunoştinţe, dacă au lucrat sau lucrează în Serviciul de Urgenţă, etc”, a spus dr. Hadrian Borcea.

În această ediţie, studenţii vor avea parte şi de surprize. „Vor fi prezenţi la MASH şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene de Tir cu Arcul Bihor, care vor sta o zi întreagă şi îi vor iniţia în acest sport pe cei care doresc. Totodată, participanţii vor avea la dispoziţie şi biciclete, cu care vor învăţa să parcurgă trasee pe drum accidentat”, a explicat şeful SMURD-UPU Bihor.

Participanţii vor fi împărţiţi în grupe şi vor participa zilnic la ateliere, chiar şi pe timp de noapte, căci, după cum spun organizatorii, una dintre lecţii va fi după lăsarea serii. „Practic, vor fi puşi în situaţia să petreacă noaptea în pădure. Vor învăţa să gestioneze situaţia, ce trebuie să facă”, a spus dr Berechet.

Ultima zi va fi rezervată concursului, care va ţine 5-6 ore, în care studenţii vor avea de parcurs un traseu cu dificultate medie, cu mai multe puncte de verificare a cunoştinţelor şi a calităţilor practice.

„Premiile sunt consistente şi constau în aparatură medicală, respectiv articole care îi vor ajuta să activeze în domeniul medicinii de urgenţă”, a mai declarat dr. Hadrian Borcea.