Vaccinarea anti-Covid a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe miercuri, 26 ianuarie, și în Bihor. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Bihor, în întregul județ vor funcționa în acest scop cinci centre, aceleași care sunt deschise și pentru adolescenți și adulți, cărora le vor fi distribuite în prima zi 500 de doze.

Trei din aceste centre sunt în Oradea, la Orășelul Copiilor (Rogerius, strada Corneliu Coposu), la Centrul Vascular Venus (strada Clujului nr. 68), precum și la spitalul privat Pelican (strada Corneliu Coposu nr. 2), cu mențiunea că aici nu au fost amenajate circuite separate de cel existent pentru vaccinarea adulților, ca atare în prima etapă aici vor fi vaccinați doar copiii între 5 și 11 ani care sunt pacienți ai acestei unități.

Celelalte două centre de vaccinare pentru copii funcționează în Sala de Sport din Beiuș (Piața Samuil Vulcan nr. 18) și în Casa de Cultură din Salonta (strada Iuliu Maniu nr. 10).

„Pentru aceste cinci centre se aduc azi (n.r. – marți) 500 de doze de vaccin, iar în perioada următoare, când în program ar putea intra și medici de familie, se vor mai aduce în funcție de solicitări”, a declarat pentru BIHOREANUL dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Până în prezent, la nivelul întregii țări au fost programați pentru vaccinare aproape 3.500 de copii, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare, însă DSP Bihor nu poate preciza la această oră informații privind numărul programărilor făcute pentru centrele din județ.

Imunizarea anti-Covid a copiilor mai mici de 12 ani se face în România cu singurul vaccin pediatric aprobat până în prezent – Cominarty, produs de Pfizer-BioNTech.

Programarea copiilor pentru vaccinare se face prin intermediul conturilor părinților sau reprezentanților legali, dar vaccinarea se poate face și fără programare, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare dedicate copiilor, pe tot parcursul orarului de lucru.

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile, administrarea fiecărei doze făcându-se intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă.

Copiii mai mici nu se pot vaccina în lipsa consimțământului informat acordat de către părinți sau reprezentanții legali și a efectuării triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor.

De notat că, potrivit Legii 221/2021, atât copiii care sunt vaccinați, cât și părinții sau reprezentanții legali care îi însoțesc la vaccinare beneficiază de o zi de scutire la frecventarea cursurilor școlare, respectiv zi liberă de la locul de muncă, plătită.

Vaccinarea copiilor sub 11 ani are loc în plin val al cincilea al pandemiei, caracterizat printr-o creștere fără precedent a numărului de infectări zilnice cu Covid și în rândul copiilor, aceștia reprezentând aproximativ o zecime din totalul persoanelor confirmate zilnic cu virusul.