Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat miercuri trupelor sale să se retragă de pe malul vestic al râului Nipru, părăsind astfel orașul Herson din sudul Ucrainei, ca urmare a faptului că forțele ucrainene avansează în zona respectivă.

Conform Euronews, anunțul făcut de Șoigu marchează una dintre cele mai semnificative retrageri ale Rusiei în războiul pornit în Ucraina cu aproape 9 luni în urmă.

Generalul Serghei Surovikin, aflat la comanda generală a războiului, a declarat într-o serie de comentarii televizate în Rusia că nu mai este posibil să aprovizioneze orașul Herson. El a spus că a propus să se instaleze linii defensive pe malul estic al râului Nipru. Surovikin a spus că decizia de a părăsi Herson este una „dificilă”.

După raportul care i-a fost prezentat, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus: „Începeţi retragerea soldaţilor!”. „Sunt de acord cu propunerile făcute. Pentru noi, viața și sănătatea militarilor ruși este întotodeauna o prioritate. Trebuie, de asemenea, să luăm în calcul riscurile pentru populația civilă”, a mai adăugat ministrul rus, citat de Reuters

Armata ucraineană a lansat în septembrie o contraofensivă în Herson prin care încearcă mai întâi să taie comunicaţiile trupelor ruse care au trecut Niprul. Trupele ucrainene au distrus deja podurile de peste Nipru, forţându-le pe cele ruse să apeleze la pontoane şi alte improvizaţii pentru a-şi aproviziona soldaţii, arată Euronews.ro. 

Decizia de retragere a fost luată la circa o lună de când președintele Rusiei, Vladimir Putin, a revendicat anexarea regiunii Herson și a altor trei regiuni ucrainene. Moscova consideră toate aceste zone ca fiind teritoriul său suveran.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!