Odată cu venirea primăverii, străzile oraşului se vor umple iar de orădeni care circulă pe trotinete electrice. Mijloace de transport nepoluante, ele reprezintă o soluţie eficientă de deplasare în oraş, dar pot fi şi periculoase, dacă nu sunt conduse regulamentar.

Complementar cu prevederile din Codul Rutier, Oradea are propriul regulament pentru folosirea trotinetelor electrice, care prevede explicit pe unde pot circula aceste vehicule, dar şi unde este interzisă parcarea lor.

Încet prin centru

Votat joia trecută de Consiliul Local Oradea, regulamentul local privind circulaţia cu trotinete electrice prevede că utilizatorii acestora trebuie să aibă cel puţin 14 ani şi să circule pe şosea, pe banda întâi, cu excepţia zonelor unde sunt amenajate piste pentru biciclişti, situaţie în care trebuie să le folosească pe acestea. 

De asemenea, "trotinetiştii" pot urca pe trotuare doar dacă acolo este desenată o pistă pentru biciclete, dar şi pe aleile din parcuri, dacă nu încurcă pietonii. 
Viteza maximă cu care trotinetele electrice pot circula în Oradea este de 25 km/h. Excepţie fac pieţele Unirii şi Ferdinand, şi zona podului Sf. Ladislau, unde viteza maximă admisă este de 10 km/h.

Nu pe spaţii verzi

Regulamentul prevede şi locurile unde trotinetele nu pot staţiona şi nici nu pot fi parcate: pe carosabil, în staţiile de transport public, în staţiile pentru taxi, pe locurile de parcare ale maşinilor, pe trecerile de pietoni, pe pistele pentru biciclişti, pe spaţiile verzi sau în zona accesurilor auto. În schimb, ele pot fi lăsate pe trotuare, dacă rămâne suficient loc pentru pietoni. 

Deocamdată, în Oradea există un singur operator care are o flotă de trotinete disponibile pentru închiriere, OTL, dar regulamentul creează un cadru şi pentru alte firme. Concret, ele vor putea amplasa vehicule în oraş doar cu acordul Primăriei şi sunt obligate să le ridice în maximum 120 de minute, dacă au fost parcate ilegal de utilizatori. 

Regulamentul nu ar fi complet fără amenzi: încălcarea regulilor de circulaţie sau de staţionare va fi sancţionată cu amenzi între 200 şi 400 lei, care pot fi aplicate atât de poliţiştii rutieri, cât şi de cei locali. Aşadar, indiferent pe câte roţi ieşiţi în oraş, conduceţi prudent!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!