Dacă ceva poate merge rău, merge! Termenul iniţial pentru punerea în funcţiune a noului CET pe gaz a fost octombrie 2015. Ulterior, a fost decalat pentru decembrie, iar apoi pentru martie 2016. Acum, pornirea noii centrale va fi amânată din nou. "Contractul de lucrări va fi prelungit cu două luni, până la 8 mai", recunoaşte viceprimarul Mircea Mălan.

"99% gata!"

Elsaco Engineering şi STC Italia au avut dreptate să respingă propunerea prin care viceprimarul Mircea Mălan cerea în 2014 scurtarea termenului de 18 luni pentru construirea noului CET pe gaz, aşa încât Primăria să se încadreze în limita pentru implementarea proiectelor europene, 31 decembrie 2015.

La sfârşitul anului trecut, investiţia de 52 milioane euro era finalizată în proporţie de 90% iar pe 8 martie, când expiră ultimul termen contractual, nu poate fi vorba de punerea în funcţiune. "Suntem 99% gata! Reglăm instalaţiile, verificăm comenzile la distanţă, plantăm panseluţe, dar până la pornirea turbinei mai este", spune şeful de şantier, Liviu Vereha.

În întârziere...

Centrala pe gaz miroase a maşină nouă. Strălucirea părţilor metalice îi dă un aer rece, întărit de echipamentele de o complexitate aproape ostilă. De la turbina de fabricaţie germană la recuperatorul de căldură adus din Cehia, toate sunt ca un Lego atât de dificil încât numai cablurile de comandă din fibră optică depăşesc 50 kilometri. Cam cât din Oradea la Vadu Crişului!

Reglajele şi verificările au început încă din ianuarie şi, totuşi, primul foc întârzie. Pentru a porni instalaţia, constructorul spune că are nevoie de gaz, de o reţea în care să descarce curentul produs şi de apă de calitate, iar Primăria e în urmă cu toate. "Suntem în curs de rezolvare a alimentării cu gaz", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Ardem gazul...

Municipalitatea a predat Transgaz staţia de presiune din noul CET, cum zice legea, dar tot nu ajunge. "Le dai totul gratis şi te trezeşti că îţi cer echipamente în plus", e supărat directorul Termoficare, Stănel Necula. Municipalitatea e dispusă totuşi să cumpere orice vrea Transgaz, numai să vadă robinetul deschis. "Trebuie să dăm drumul unui cazan de apă fierbinte înainte să se termine sezonul de termoficare. Cazanul produce multă energie termică şi trebuie să avem unde o descărca", spune Necula.

În schimb, turbina, care produce în primul rând electricitate, iar energie termică în secundar, va fi pusă la lucru abia după oprirea încălzirii oraşului. Motivul? Fumul gros al vechiului CET ar putea afecta scula, care este extrem de scumpă. "Dacă în turbină intră fum de la cazanele pe cărbune, pot să apară avarii pe care furnizorul nu le cuprinde în garanţie", explică directorul. Altfel spus, noua centrală ar putea porni complet abia în mai. Şi asta cu unele condiţii...

Apă fără oxigen

Cum energia electrică nu poate fi stocată la fel ca apa, societatea Termoficare e obligată să se licenţieze ca producător ca să poată livra în sistemul naţional curentul produs inclusiv în timpul testării turbinei. Programat să fie aprobat în ianuarie, dosarul este încă în lucru la Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei, aşa că pornirea centralei s-a amânat de la sine.

De parcă nu era de ajuns, blocajul birocratic e dublat şi de unul tehnic. Pentru a nu pierde garanţia producătorului, instalaţiile noi trebuie alimentate cu apă degazată, cu conţinut redus de oxigen, deci mai puţin corozivă. Degazoarele noii centrale pot produce 30 metri cubi de apă tratată pe oră pentru a înlocui pierderile din sistem. E enorm, cât un bazin olimpic tot la trei zile, dar insuficient, din cauza pierderilor pe reţele! Reabilitarea celor 17,5 kilometri de magistrale a redus anul trecut aceste pierderi de la 300 mc/h la 150 mc/h. De cinci ori mai mult decât poate înlocui noua centrală!

Reacţie în lanţ

În vreme ce constructorul ia în calcul folosirea unor soluţii chimice pentru degazarea apei de adaos, fără investiţii în noi utilaje, Termoficare mizează pe mărirea capacităţii de producţie. "Vrem să ajungem la o producţie de 180 mc/h prin mărirea productivităţii degazoarelor din centrala nouă şi reabilitarea celor existente în vechiul CET", spune directorul Necula. Pentru a putea exploata noua centrală în parametrii producătorului, Termoficare va investi anul acesta 5,5 milioane lei în modernizarea vechii staţii de tratare a apei, reabilitarea vechilor degazoare şi în alte lucrări.

Deşi consistente, investiţiile au fost limitate la strictul necesar. Conducerea societăţii speră că înlocuirea celor de 20 km de magistrale, programată pe vara aceasta, va reduce pierderile de 38,5% de pe reţea şi nu va trebui să mai producă atâta apă degazată. Nu de alta, dar odată cu apa se scurge în pământ căldură de 1 milion de euro pe an, pierdere pe care orădenii o plătesc de ani şi ani. La fel cum riscă să plătească acum, ce-i drept mult mai puţin, pentru nepunerea în funcţiune la timp a noii centrale...