Gata cu bălăceala familiilor cu copii aflaţi în vacanţă! Orădenii care vor să fugă de vipia verii au de ales între spălătura bătrânească din Ioşia, scalda contravenţională în Crişul Repede, îmbăierea de fiţe în piscinele din oraş sau cele din Felix. Ştrandul Municipal nu şi-a mai deschis de anul acesta porţile.

"Săptămâna viitoare vor fi scoase la licitaţie lucrările de construire a viitorului Aquaparc", spune primarul Ilie Bolojan. Numai că până să fie săpate primele şanţuri vara va fi deja de mult trecută...

Soluţia comodă

Au ales soluţia comodă! Închis în septembrie 2013 pentru pregătirea lucrărilor la viitorul Aquaparc Nimphaea, o investiţie de 20 milioane euro, Ştrandul Municipal rămâne vara aceasta sub lacăt. Dacă în primăvara anului trecut Primăria şi Administraţia Domeniului Public au recunoscut că şansele să demareze peste vară investiţia erau nule şi au deschis bazinele în ultima clipă, anul acesta refuză să repete "greşeala".

Orădenii care au copiii în vacanţă sau care, pur şi simplu, nu-şi pot permite concedii în afara oraşului pot alege, deci, între a ieşi la scaldă pe malul Crişului, cu riscurile de rigoare, sau în Ştrandul Ioşia, laolaltă cu pensionarii. Nu de alta, dar pentru majoritatea familiilor piscinele din oraş şi din Băile Felix, unde numai intrarea costă 25 lei, sunt prohibite! "La Ştrandul Municipal ne convenea, că era aproape, aici în oraş, avea multă umbră, copiii se puteau juca fără să deranjeze bătrânii, iar intrarea era doar 10 lei. Acum l-au închis şi pe ăsta!", reclamă un orădean.

"Puteam deschide"

Deşi la această oră municipalitatea nici măcar nu a recepţionat proiectul după care vor fi făcute lucrările, cu atât mai puţin să fi scos execuţia la licitaţie, din primăvară ADP nu a mai bugetat Ştrandul Municipal cu cheltuieli de reparaţii. Dimpotrivă, a început demolarea! Directorul Liviu Andrica a ordonat demontarea dalelor şi a tuturor pieselor care se pot strămuta în Ştrandul Ioşia, de la vestiare la panouri de baschet, iar când treaba a fost terminată, săptămâna trecută, cei cinci angajaţi de aici au fost preavizaţi în vederea concedierii.

02_Florentin_Anton_bihoreanul.jpg"Puteam deschide fără probleme. Eu am cerut să funcţionăm cu două bazine mari şi unul pentru copii. Cu 20.000 lei făceam lucrările de întreţinere şi curăţenie, iar acum aveau orădenii unde să vină", spune fostul administrator Florentin Anton (foto). În loc să încaseze banii pe biletele de intrare, bărbatul aşteaptă acum să predea inventarul...

Anton spune că anul trecut, fără nicio publicitate, Ştrandul Municipal atrăgea 1.000 de clienţi pe zi. Sâmbăta, numărul urca la 1.500, iar duminica se tripla la 3.000. "Şi dacă aveam preţuri ca anul trecut, când mulţi orădeni nici nu ştiau că ştrandul e deschis, tot ieşeam pe zero, şi toată lumea era câştigată", zice bărbatul.

O vară pierdută...

Primarul Ilie Bolojan nu îşi ia, însă, cuvântul înapoi "Şinem ştrandul închis pentru că acolo trebuie să înceapă cât mai repede lucrările la Aquaparc", zice edilul. Teoretic, are dreptate. Potrivit calendarului stabilit iniţial cu finanţatorul european, la această oră aquaparcul trebuia să fie funcţional de opt luni, termenul fiind amânat anul trecut pentru decembrie 2015 întrucât Primăria a cerut refacerea proiectului plin de greşeli.

Culmea, însă, reproiectarea n-a fost recepţionată nici până acum, iar asta înseamnă că, practic, primarul greşeşte ţinând ştrandul închis! Având în vedere formalităţile impuse de lege, Primăria va scoate lucrarea la licitaţie cel mai curând la sfârşitul acestei luni, după care aşteaptă oferte timp de 52 de zile, iar apoi, în alte două săptămâni, va stabili câştigătorul, şi numai dacă perdanţii nu depun contestaţii, poate semna contractul cu câştigătorul, undeva în septembrie. Adică, după o vară pierdută atât pentru lucrări, cât şi pentru scaldă! În cel mai păgubos stil românesc...


CÂT UN CARTIER
63.901
de orădeni s-au răcorit vara trecută în Ştrandul Municipal


"Am creat condiţii excelente în Ştrandul Ioşia. Avem bazine de înot, în unul am ţinut apa mai rece pentru cei mai tineri... Dacă sunt nemulţumiţi, eu personal le dau banii înapoi"

Liviu Andrica, directorul ADP Oradea