Sala mare a Primăriei s-a dovedit neîncăpătoare, luni seară, pentru cei peste 200 de orădeni, marea majoritate tineri, veniţi să ia parte la ceremonia lansării celei de a doua ediţii a cărţii "Martori şi martiri din temniţele comuniste" semnat de orădeanul Cornel Onaca.

Volumul a văzut lumina tiparului cu sprijinul episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, ca o încercare de recuperare a istoriei recente din timpul dictaturii comuniste, dar şi o lecţie de viaţă pentru tânăra generaţie, crescută în libertate.

"De fiecare dată când îl văd pe domnul Onaca rămân foarte impresionat pentru că a ştiut să rămână drept, să aibă coloană vertebrală. Îl respect cu un respect neţărmurit", a spus emoţionat Prea Sfinţitul Bercea.

Vinovat de "uneltire"

Orădeanul Cornel Onaca a fost condamnat de autorităţile comuniste la 12 ani de temniţă grea şi 5 ani de degradare a drepturilor civile, pedeapsă care la recurs a fost transformată în 15 ani de puşcărie.

Abia ieşit de pe băncile şcolii şi încadrat ca tânăr ofiţer administrativ în cadrul Miliţiei Oradea, Onaca a cunoscuta teroarea interogatoriilor şi supliciul închisorilor comuniste pentru "vina" de a fi refuzat să devină informator al Securităţii.

Fostul deţinut politic a fost condamnat în 1951 pentru "uneltire contra ordinei sociale" alături de membrii lotului "Vlad Ţepeş II" format din apropiaţi ai săi, jandarmi şi miliţieni cu convingeri anti-comuniste. Şi-a executat pedeapsa în închisori din Oradea, Cluj-Napoca, Jilava, Poarta Albă, Peninsula, Baia Sprie, Cavnic, Satu Mare, Ocnele Mari, Văcăreşti şi Timişoara şi a fost eliberat în octombrie 1955 în urma unui decret de amnistie.

O carte trăită

"Martori şi martiri din temnițele comuniste" se doreşte a fi o carte-mărturie şi a fost reeditată la 14 ani după prima lansare din anul 2000. Onaca nu se consideră un scriitor în adevăratul sens al cuvântului. "Am scris o carte aşa cum am trăit-o, aşa cum am cunoscut eu oamenii...", a spus autorul.

Volumul pe care îl semnează îl contrazice însă. Zguduitoare atât pentru cei care au trăit acele vremuri cât şi pentru tinerii care au aflat despre teroarea comunistă numai talk-show-uri, cartea are nerv, tensiune şi dramă. Fragmentul în care tânărul de numai 19 ani este luat de pe stradă şi ţinut ore în şir la Securitate pentru a fi convins să îşi "toarne" prietenii şi cunoscuţii este edificator:

"Omul de legătură prezentat în acea noapte era chiar locotenentul în civil care m-a oprit pe stradă, la ieşirea mea din serviciu, conducându-mă la Securitate. El mi-a făcut primul instructaj asupra întâlnirilor noastre alegând locul, data şi ora precum şi ţinuta în care trebuia să fim îmbrăcaţi. Întâlnirile trebuiau să aibă loc în spatele Bisericii Romano-Catolice din prejma Muzeului, în amurg, într-una din zilele săptămânii fixate, ca un orar ce trebuia respectat întocmai. Pentru a nu da de bănuit, trebuia să fim îmbrăcaţi în haine civile. Urma să stăm tolăniţi pe iarba din dosul bisericii pentru a da impresia că ne odihnim. În locul acela şi în aceas poziţie "trântit pe iarbă", trebuia să-mi denunţ colegii şi prietenii de serviciu, turnătorie ce trebuia făcută atât oral, cât şi în scris sub forma unei informări", a rememorat Cornel Onaca. Nu a făcut-o, şi a fost condamnat alături de cei la condamnarea cărora trebuia să contribuie.

Amănunte din această poveste zguduitoare petrecută în urmă cu şase decenii în Oradea aflaţi din cartea "Martori şi martiri din temniţele comuniste". Volumul costă 15 lei şi a fost pus în vânzare la Librăria Gutenberg din strada Episcop Mihai Pavel 4.