Semnele că se apropie finalul de mandat al actualei conduceri a Consiliului Judeţean se înmulţesc de la o lună la alta: angajaţii instituţiei şi cei ai instituţiilor subordonate devin mai indisciplinaţi.

După ce la finele anului trecut preşedintele Pasztor Sandor a fost nevoit să amâne un proiect privind modificarea organigramelor la teatrele Szigligeti şi Regina Maria fiindcă directoarele celor două instituţii, Czviker Katalin şi Elvira Rîmbu, nu au catadicsit să se prezinte la şedinţă pentru a da explicaţii consilierilor, un episod identic s-a petrecut şi la prima şedinţă ordinară a CJ din acest an, desfăşurată marţi.

Scumpiri pe urbanism

Pe primul punct al ordinii de zi a figurat, marţi, un proiect de Hotărâre privind modificarea HCJ 156/29 octombrie 2019, privind aprobarea taxelor şi tarifelor locale pe anul fiscal 2020. Concret, proiectul viza majorarea considerabilă a taxelor practicate de Instituţia Arhitectului Şef, dar şi înfiinţarea unora noi faţă de cele aprobate în toamna anului trecut.

Potrivit proiectului, din acest an, Instituţia Arhitectului Şef ar urma să perceapă o taxă de 200 lei pentru "obţinerea avizelor/acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism (taxa pentru acordul unic)", taxă ce se achită la casieria CJ, care s-ar adăuga taxelor percepute de CJ pentru a obţine avize şi acorduri de la alte autorităţi şi instituţii, precum "operatori de reţele tehnico-edilitare" (apă, canalizare, gaze, termoficare, electricitate, telefonie, TV prin cablu etc).

Totodată, prin proiectul supus dezbaterii marţi, s-ar fi introdus taxe între 150-500 lei pentru emiterea în regim de urgenţă a unor autorizaţiilor de construcţie/desfiinţare, dar şi o taxă pentru "arhivarea documentaţiilor incomplete depuse în vederea eliberării autorizaţiilor de construcţie/desfiinţare".

Taxe precum "pentru avizul Arhitectului Şef" ar fi urmat să crească la 75 lei, "pentru formulare utilizate pentru emiterea certificatului de urbanism" la 15 lei, "pentru formularele utilizate pentru emiterea autorizaţiilor de construcţie/desfiinţare" la 20 lei etc.

Amânate cu o lună

Proiectul iniţiat de Instituţia Arhitectului Şef şi pus pe ordinea de zi de preşedintele Pasztor Sandor nu a mai fost, însă, supus votului, iar asta din cauza însăşi a Arhitectului Şef, Simon Maria, care nu s-a prezentat la şedinţă decât după ce Pasztor a propus, iar consilierii au votat amânarea dezbaterii pe luna viitoare.

Cel care a provocat decizia a fost, însă, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, care a remarcat în proiect o taxă despre care, deşi a fost de două ori vicepreşedinte al CJ, nu auzise niciodată, şi anume "taxa pentru avizul de oportunitate al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor pentru documentaţia de urbanism", al cărei cuantum fusese propus la nivelul de 150 lei.

"Nu am mai auzit niciodată de aşa ceva. Ce înseamnă aviz de oportunitate al preşedintelui CJ la o construcţie sau la desfiinţarea unei construcţii? Cum explicaţi această "oportunitate"?", a întrebat Avrigeanu, prinzând pe picior greşit atât conducerea CJ, cât şi a Instituţiei Arhitectului Şef.

Marika, venită degeaba 

În condiţiile în care şefa acestei instituţii nu era de faţă, deoarece trimisese în locul său un subaltern, şef de serviciu, care nici nu s-a prezentat, nici nu a ştiut să dea consilierilor explicaţiile cerute, Pasztor a apucat să admită că nici el nu avea habar ce înseamnă această taxă. "Niciodată eu nu am semnat o astfel de taxă. Ce înseamnă?", a vrut şi şeful CJ să ştie.

"Nu noi am făcut propunerea de modificare", a fost tot ce a putut să spună reprezentantul Instituţiei Arhitectului Şef, care a precizat doar că această taxă a fost prevăzută şi în HCJ 156/2019, votată toamna trecută.

Enervat, Pasztor a cerut amânarea dezbaterii proiectului pe luna viitoare, "când va veni şi Arhitectul Şef".

Culmea este că, după ce consilierii şi-au dat acordul pentru amânarea proiectului, Simon Maria (foto) a apărut în sală şi, gâfâind, le-a spus consilierilor că până şi lunga denumire a noii taxe ar fi fost scrisă greşit în proiectul de hotărâre semnat de Pasztor.

Potrivit explicaţiilor lui "Marika", cum i-a spus secretarul judeţului, Carmen Soltănel, în proiect a fost scrisă greşit "taxă pentru avizul de oportunitate al preşedintelui Consiliului Judeţean pentru documentaţiile de urbanism", în realitate fiind vorba despre o taxă pentru avizul preşedintelui unei Comisii de urbanism care se pronunţă asupra proiectelor de construire/desfiinţare construcţii în unităţile administrativ-teritoriale din judeţ care nu au structuri proprii de urbanism.

Cert e că bâlbele şi propria neprezentare în timp util la şedinţa CJ va face ca scumpirea de taxe propusă să fie discutată doar la următoarea reuniune, în februarie.