Pus sub inculpare pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție pe durata mai multor ani, PSD-istul Dorel Dume a intrat de nevoie în concediu de odihnă și va rămâne fără funcția de director tehnic al Administrației Bazinale de Apă Crișuri, în care fusese numit cu doar două săptămâni în urmă, dar pe care a deținut-o și acum câțiva ani.

BIHOREANUL a aflat că Dume a fost numit cu semnătura directorului general al ABA Crișuri, Pásztor Sándor, dar „la propunerea” șefilor Administrației Naționale Apele Române, unde de asemenea Dume a fost director general adjunct pe vremea lui Liviu Dragnea.

„Nu poate”

La doar câteva ore după ce, așa cum a relatat BIHOREANUL, DNA a anunțat marți că Dorel Dume, director tehnic al ABA Crișuri, a fost pus sub inculpare pentru fapte de corupție săvârșite în perioada 2017-2022, acesta a fost „rugat” de directorul general al instituției, Pásztor Sándor, să își ia concediu de odihnă, în condițiile în care procurorii anticorupție l-au pus sub control judiciar, interzicându-i, între altele, să exercite funcția pe care o deține.

„Practic a fost scos de ieri din orice funcție, a fost rugat, am vorbit cu dânsul, să-și execute concediul de odihnă. Momentan are concediu de odihnă, iar ulterior vom vedea pe ce funcție va fi pus, pentru că este clar că 60 de zile este sub control judiciar și nu poate avea nicio funcție de conducere în ABA Crișuri sau SGA (n.r. - Sistemul de Gospodărire a Apelor Oradea). Juriștii acuma lucrează, ne-au venit multe acte de la DNA și vom vedea pe ce poziție poate fi pus după concediu”, a declarat BIHOREANULUI, miercuri, directorul general al ABA Crișuri, Pásztor Sándor.

Fost consilier județean PSD și candidat pe lista acestui partid la Consiliul Județean Bihor și în alegerile din 9 iunie 2024, Dume a fost numit director tehnic al ABA Crișuri cu doar două săptămâni în urmă, până atunci el fiind șef al SGA Oradea.

„Eu am semnat numirea, dar pe baza propunerii venite de la București, prin ANAR”, a declarat directorul general al ABA Crișuri, Pásztor Sándor.

Anterior, Dume a fost, pe rând, director tehnic și director general al ABA Crișuri, dar și director general al ANAR pe vremea guvernărilor PSD conduse de Liviu Dragnea.

Dezvăluirea BIHOREANULUI

Potrivit comunicatului DNA ce anunța punerea sub inculpare a lui Dume, procurorii anticorupție îl acuză de „efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția”.

Dosarul a fost deschis ca urmare a unui articol în care BIHOREANUL a făcut dezvăluiri clare despre afacerile lui Dume cu ABA, încă în 2019. Articolul „Dorele, te-am prins” arăta că Dume, pe atunci director general al ABA Crișuri, și-a făcut o firmă, SC Gold Deraclean SRL, pusă pe numele unui fost vecin pensionar, prin care a încheiat cu instituția nu mai puțin de 98 de contracte pentru a-i vinde de la servicii de curățenie la tacâmuri, televizoare, lenjerie de pat și materiale de construcții, la preț peste cel al pieței.

Practic, cumpăra televizoare de la Metro, de exemplu, și le revindea către ABA la preț mult mai mare, a aflat BIHOREANUL.

La acea vreme, ziarul a demonstrat că Dume controla în realitate firma, iar fostul său vecin, Gheorghe Iernea, era patron doar în acte, neîncasând niciun ban, ci doar primind de la șeful ABA Crișuri promisiunea că îi va plăti azilul la bătrânețe, când nu se va putea întreține singur. De altfel, „patronul” scriptic al firmei trăia dintr-o pensie modestă și din sume mici de bani pe care le primea ocazional de la vecini, pentru a le plimba câinii.

BIHOREANUL a pus dovezile - acte de achiziție și filmarea cu mărturia „patronului” firmei - la dispoziția DNA Oradea, care a deschis în baza lor dosarul penal al lui Dume.

„Date și probe”

În comunicatul de marți, DNA a precizat că „există date și probe” potrivit cărora „în perioada decembrie 2017-noiembrie 2022, inculpatul Dume Dorel (...) ar fi înființat și administrat prin interpuși mai multe societăți comerciale și ar fi efectuat prin intermediul acestora operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția și atribuțiile sale, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite”.

Concret, firmele lui Dume ar fi încheiat mai multe contracte cu ANAR și ABA Crișuri, prin care au furnizat bunuri și servicii, „ceea ce ar fi dus la obținerea pentru sine și pentru societățile în cauză de foloase necuvenite în cuantum total de 2.981.664 lei”.

Din acești bani, peste un milion de lei „au fost retrași de inculpat, direct sau prin interpuși, din conturile deschise de societățile comerciale la diferite bănci”.

Procurorii DNA au stabilit că, atât timp cât se află sub control judiciar, Dorel Dume nu mai poate ocupa nicio funcție de conducere.

„Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații între care: să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfăşoare niciun fel de activitate de conducere în cadrul ABA Crișuri sau ANAR”, se arată în informarea DNA, care precizează că dacă Dume va încălca aceste obligații poate fi arestat preventiv.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!