Surpriză, în procesul lui George Fărăianu, vicepreşedinte al PSD Bihor şi consilier personal al primarului din comuna Holod, trimis în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce ar fi încasat o finanţare necuvenită de la Consiliul Judeţean Bihor. După ce achitat de Tribunalul Bihor, a fost condamnat la închisoare cu suspendare!

Concret, Fărăianu era acuzat că, în calitate de preşedinte al Fundaţiei culturale Iosif Vulcan din Holod, ar fi solicitat pe 10 septembrie 2013 o finanţare de 30.000 lei de la Centrul Judeţean pentru Tradiţii ca să organizeze Zilele Holodului. În realitate, sărbătoarea avusese deja loc în perioada 7-8 septembrie, or potrivit reglementărilor legale, cererea de finanţare se depune înainte de organizarea evenimentului.

Mai mult, după cum au arătat procurorii, ca să justifice suma obţinută, ONG-ul a depus documente justificative măsluite, constând în facturi de cazare respectiv de transport care nu ar fi avut legătură cu evenimentul, unele dintre ele fiind şi antedatate.

Alba, neagra

Iniţial, Tribunalul Bihor a decis că prima faptă imputată lui Fărăianu (de complicitate la abuz în serviciu) nu există, iar pentru cea de a doua (fals sub semnătură privată) ori că nu este prevăzută de legea penală ori a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. Soluţia a fost atacată, însă, de procurorii DNA Oradea la Curtea de Apel, unde, magistraţii au fost de o cu totul altă părere.

Instanţa a desfiinţat soluţia dată de Tribunal, ca nelegală, şi a dispus condamnarea lui George Fărăianu la 1 an de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de probă de 3 ani. Completul a admis a admis şi acţiunea civilă formulată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, obligându-l pe politician să returneze toţi cei 30.000 lei.

Ţeapă în grup

Consilierul edilului din Holod a fost trimis în judecată alături de fostul şef al Centrului, Adrian Dume şi directoarea Casei de Cultură din Beiuş, Anca Banda. Aceştia din urmă erau acuzaţi că au provocat un prejudiciu de 125.630 lei bugetului Centrului, după ce Dume a abuzat de funcţia sa şi a decontat cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea mai multor evenimente care nu au avut loc, în baza unor documente măsluite de Banda, care a fost inculpată pentru complicitate.

Procesul celor doi a fost judecat după procedura simplificată, fiindcă inculpaţii au recunoscut faptele aşa cum erau descrise în rechizitoriu, iar Dume a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni închisoare, în timp ce Anca Banda a primit o pedeapsă de 7 luni închisoare, ambele cu suspendare.

Cum Fărăianu a negat constant acuzaţiile procurorilor, instanţa a dispus disjungerea cauzei în ce-l priveşte şi formarea unui nou dosar, care s-a judecat tot la Tribunalul Bihor, potrivit procedurii obişnuite.