Ca să intervină cât mai eficient în serviciile de urgenţă, pompierii bihoreni fac periodic exerciţii şi scenarii de simulare, iar acum vor folosi şi o dioramă anume realizată.

Blocuri precum cele întâlnite în Oradea, căi ferate, şosele, o benzinărie şi o hală industrială, toate reproduse în miniatură pe o machetă "decorată" şi cu maşini şi elicoptere de jucărie, sunt de-acum "pioni" în pregătirea tactică a militarilor din cadrul ISU Bihor.

"Este un element de noutate, o dioramă de 2,5 metri pe 1,25 m, pe care am comandat-o şi am realizat-o cu scopul de a pregăti personalul de conducere de la nivelul inspectoratului. Am gândit-o în aşa fel încât să avem prezente în ea principalele categorii de clădiri, respectiv infrastructura care se regăseşte la nivelul judeţului Bihor, pentru a putea crea la nivelul acestei machete diferite scenarii tactice care presupun situaţii de urgenţă, plecând de la incendii în clădiri de diferite categorii, accidente pe diferite căi de acces. Avem secţiune de autostradă, bulevarde, cale ferată, intersecţii", a declarat generalul de brigadă Sorin Caba, şeful ISU Bihor, luni, într-o conferinţă de presă.

Concret, pe această machetă, coordonatorii misiunilor de salvare vor putea simula trasee de acces, metodele cele mai bune de intervenţie şi alte aspecte necesare pentru misiunile ISU la incendii, accidente rutiere ori feroviare ori alte evenimente care necesită implicarea salvatorilor.

Pentru ca exerciţiul în "miniatură" să fie eficient, diorama are şi maşini de jucărie, care reprezintă autoturisme din "trafic", autospeciale de intervenţie, trenuri sau elicoptere de salvare.

"Această machetă ne va putea da posibilitatea creării unei varietăţi de scenarii pe care colegii vor trebui să le gestioneze. Apoi, ei vor pune în practică, cu oameni, cu resurse şi cu mijloace, aceleaşi tipuri de scenarii şi la nivelul obiectivelor economice, în aşa fel încât pregătirea să fie completă şi graduală, de la teoretic până la practic", a declarat Caba.

Diorama a fost realizată la comanda ISU Bihor de doi orădeni care s-au remarcat deja în această artă, soţii Ana Pereu şi Traian Isai, care au prezentat într-o expoziţie la Muzeul Cetăţii Oradea mai multe clădiri celebre din Oradea reproduse în miniatură şi care își doresc să recreeze tot centrul istoric al urbei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!