Agonia FC Bihor se apropie de final. La cererea Direcţiei Finanţelor Publice Cluj Napoca, formulată prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Bihor, judecătorii Tribunalului Bihor au decis, marţi, începerea procedurii falimentului Clubului Sportiv FC Bihor Oradea şi au desemnat şi un lichidator judiciar, firma RVA Oradea Insolvency Specialists SPPI care să coordoneze falimentul clubului.

Prin sentinţa de marţi, instanţa a decis totodată „dizolvarea societăţii şi ridicarea dreptului de administrare”, ceea ce înseamnă că până la desfiinţarea efectivă clubul va fi condus de lichidatorul judiciar. Totodată, potrivit hotărârii judecătoreşti, clubul trebuie să predea lichidatorului lista creditorilor, adică a entităţilor la care FC Bihor a acumulat datorii, iar bunurile acestuia urmează să fie sigilate.

Decizia magistraţilor Tribunalului Bihor poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea, prin recurs, în termen de 7 zile de la comunicarea oficială către conducerea clubului.

Se joacă

La o zi după pronunţarea hotărârii judecătoreşti, preşedintele executiv al FC Bihor, Mircea Fodor, afirmă că a aflat despre aceasta în cursul dimineţii de miercuri şi o va ataca imediat ce o va primi în mod oficial. Pe de altă parte, Fodor a declarat BIHOREANULUI că sentinţa nu va afecta activitatea sportivă a clubului şi că meciul programat miercuri pe teren propriu, cu Metalul Reşiţa, va fi disputat, deoarece a reuşit să adune banii necesari pentru organizarea sa şi pentru plata baremului de arbitraj.

„Din punct de vedere juridic nu ştiu ce urmează să se întâmple, am contactat doi jurişti şi urmează să ne lămurim, dar în mod sigur vom face recurs. Din punct de vedere fotbalistic, activitatea nu ne este afectată, iar meciul de azi va avea loc şi sper să-l şi câştigăm, fiindcă în această situaţie este cel mai important lucru”, a spus Fodor.

Istorie de 105 ani

Înfiinţat în 1910 ca asociaţie întreţinută exclusiv din banii membrilor, FC Bihor a fost „naţionalizat” de regimul comunist, în timpul căruia clubul a fost finanţat din salariile muncitorilor de la diverse întreprinderi din tot judeţul. După 1990, clubul a fost reorganizat ca societate comercială, având ca patroni diverse personaje din interiorul „fenomenului”, care nu au reuşit decât să-l stoarcă de jucători şi să acumuleze datorii, astfel încât a rămas cantonat mereu la coada Diviziei secunde a campionatului, singura excepţie fiind promovarea realizată în 2003 de omul de afaceri Marius Vizer.

După ce acesta şi-a vândut cota de acţiuni, clubul a fost preluat de Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, Electrocentrale şi Drumuri Orăşeneşti, dar a acumulat datorii ajunse în prezent la 900.000 euro, din care 600.000 euro către Finanţe. Anul trecut, Primăria s-a retras din clubul transformat între timp în asociaţie, la fel ca şi Electrocentrale, iar anul acesta aceeaşi decizie a adoptat-o şi firma Drumuri Orăşeneşti.

Fără bani

Întrucât legea interzice finanţarea cu bani publici a asociaţiei în aceste condiţii, dar şi din lipsă de alte soluţii, CJ şi-a dat acordul în vara aceasta pentru cooptarea a încă trei asociaţi şi preluarea conducerii şi finanţării clubului de către un afacerist clujean cu solvabilitate îndoielnică, Mihai Giurgiu, împreună cu alţi doi concitadini.

Până în prezent, însă, formalităţile pentru modificarea statului nu au fost finalizate la Judecătoria Oradea, astfel că CJ în continuare tot nu a putut vira bani în contul clubului. Cum nici Giurgiu nu pare dornic să mai investească, FC Bihor a disputat ultimele partide doar datorită faptului că preşedintele executiv Mircea Fodor „a făcut rost de bani” in extremis, din diverse donaţii.