Situaţie fără precedent la Valea lui Mihai, unde Primăria a fost închisă după ce primarul, vicele şi un număr necunoscut de consilieri locali şi funcţionari au fost depistaţi cu Covid.

Îmbolnăvirile în lanţ ar fi avut un "declanşator" politic: unul dintre consilierii UDMR, care voia să fie reales viceprimar, a participat la şedinţa Consiliului Local unde urma să fie votat deşi ar fi avut semne de boală şi chiar s-a testat, cu rezultat pozitiv primit a doua zi după şedinţă.

Fără explicaţii

Informaţia că primăria oraşului din nordul Bihorului a fost închisă până în data de 16 noiembrie a fost adusă la cunoştinţa publicului joi, printr-o postare lapidară pe site-ul instituţiei.

"Vă informăm că în Primăria oraşului Valea lui Mihai se suspendă programul cu publicul până la data de 16 noiembrie 2020. Vă mulţumim pentru înţelegere!", se arată pe site-ul Primăriei, fără a se da nicio explicaţie privind motivul închiderii instituţiei pentru o perioadă atât de mare de timp, în contextul în care până acum au mai existat în Bihor instituţii care şi-au suspendat activitatea după ce diverşi angajaţi au fost diagnosticaţi cu Covid, dar numai pentru două zile, cât a durat dezinfectarea sediilor.

Din ambiţie politică

Motivul închiderii Primăriei Valea lui Mihai este determinat în mod cert, a aflat BIHOREANUL, de îmbolnăviri cu Covid, după ce au fost depistaţi pozitivi primarul Nyako Jozsef, viceprimarul Karsai Attila, consilieri locali şi funcţionari, iar lanţul îmbolnăvirilor ar fi pornit chiar de la viceprimar şi a avut un substrat politic.

"Pe data de 2 noiembrie a fost convocată şedinţa Consiliului Local pentru alegerea viceprimarului şi orice prezenţă la vot a contat pentru UDMR. UDMR are în Consiliul Local 9 membri, iar celelalte partide 8: PPMT 4, PSD 3 şi 1 PNL. UDMR a vrut să fie reales Karsai Attila, şi chiar prezenţa lui a făcut diferenţa, pentru că aici consilierii PSD şi UDMR nu s-au înţeles niciodată, pesediştii votând mereu cu PPMT. În aceste condiţii, Karsai Attila a participat la şedinţa Consiliului Local din 2 noiembrie, deşi era bolnav, tuşea", au declarat BIHOREANULUI surse locale. "Avea simptome, dar a participat la şedinţă ca să fie votat, ceea ce s-a şi întâmplat", mai spus sursele.

Vice... transparent

Surse medicale au confirmat BIHOREANULUI că viceprimarul Karsai Attila a şi primit a doua zi (deci pe 3 noiembrie) rezultat pozitiv la testul Covid, pe care şi l-a făcut din proprie iniţiativă, ceea ce arată că avea conştiinţa faptului că era sau că putea fi bolnav, precum şi că îi putea îmbolnăvi pe cei din jur.

De altfel, pe 3 noiembrie, Karsai (foto, sursa: Facebook) a anunţat că are Covid pe contul său de Facebook: "Munca noastră, din păcate, vine cu pericole, pe lângă provocări! Oricât de mult am încercat să respectăm regulamentele, rezultatele testelor de astăzi arată că eu şi soţia mea am devenit pozitivi. Amândoi am avut simptome uşoare de răceală, ca urmare am făcut imediat analizele. (...) Următoarele 14 zile le vom petrece în carantină la domiciliu. Îmi pare foarte rău pentru situaţia actuală. Îmi cer scuze tuturor celor care poate m-au contactat, deşi am încercat să port mască şi să nu iau legătura cu alţii. Vă rugăm să respectaţi regulile prevăzute de autorităţi, aveţi grijă unii de alţii!", a scris bărbatul.

Primărie virusată

Ulterior şedinţei de Consiliu din 2 noiembrie, arată sursele BIHOREANULUI, alţi doi consilieri locali din Valea lui Mihai au fost confirmaţi cu Covid, precum şi mai mulţi funcţionari ai Primăriei, dintre care patru au şi ei simptome de boală în formă moderată, iar pe 11 noiembrie a fost confirmat şi primarul oraşului, Nyako Jozsef.

"Primăria Valea lui Mihai a fost închisă pentru două săptămâni, dar nimeni nu a anunţat de ce anume. Oamenii de aici şi-au dat seama, totuşi, că din cauza îmbolnăvirilor numeroase cu Covid", afirmă sursele locale.

"Nu am avut simptome"

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Karsai Attila a confirmat că a doua zi după şedinţa de Consiliu a aflat că avea Covid, dar susţine că tot atunci şi-a făcut şi testul, iar rezultatul l-a primit în doar câteva ore, seara.

Mai mult, deşi pe Facebook mărturisise încă din 3 noiembrie că a avut "simptome uşoare de răceală", în discuţia cu reporterul a pretins că nu a avut şi nici nu are niciun fel de simptome.

"Eu m-am dus pe 3 noiembrie cu soţia la spitalul din Marghita pentru că are astm şi a vrut să se testeze, şi atunci m-am testat şi eu. Nu am avut simptome la şedinţa de Consiliu şi nici după", a susţinut Karsai.

Se redeschide

Contactat şi el, primarul Nyako Jozsef a minimalizat situaţia şi, mai mult, întrebat despre primul caz de infectare Covid din cadrul Primăriei şi Consiliului Local, a susţinut că, de fapt, un alt consilier, nu Karsai, ar fi participat bolnav la şedinţă, fără însă a-l numi. "În şedinţa în care a fost ales viceprimar dl Karsai a fost un consilier infectat, şi vicele (n.r. - a fost confirmat) după acea şedinţă în care a fost votat", a spus edilul din Valea lui Mihai.

De asemenea, primarul a afirmat, contrar celor anunţate joi chiar pe site-ul instituţiei, că Primăria nu va rămâne închisă 14 zile, până în 16 noiembrie, ci doar "astăzi şi mâine", până se va face dezinfecţia în birouri.