Amenzile usturătoare şi controalele repetate au făcut ca reprezentanţii firmelor bihorene să se gândească de două ori înainte să angajeze personal fără forme legale. "Avem semnale cu privire la scăderea fenomenului muncii la negru, dar asta nu înseamnă însă că s-a eradicat această activitate", afirmă directorul ITM Bihor, Marius Rotar.

Potrivit unei informări înaintate Instituţiei Prefectului de ITM Bihor, prezentată în şedinţa Colegiului Prefectural de miercuri, numărul agenţilor economici care folosesc munca la negru a scăzut în primele trei trimestre din acest an cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, dacă în perioada ianuarie - septembrie a anului 2016 au fost sancţionaţi pentru muncă fără forme legale 169 de agenţi economici, anul acesta, în acelaşi interval, numărul firmelor cu probleme a scăzut la 134.

Anul acesta au fost depistate 376 de persoane care lucrau fără forme legale, faţă de 573 identificate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Directorul Rotar a precizat că anul acesta inspectorii ITM au efectuat 1.659 de controale. În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare totală de 2,5 milioane lei angajatorilor care uzează de munca la negru şi 4.500 lei persoanelor depistate lucrând fără forme legale.