Zeci de bihoreni concediaţi de la o fabrică de încălţăminte din Valea lui Mihai s-au înghesuit pe un coridor al Primăriei Valea lui Mihai, pentru a putea să obţină documentele necesare intrării în şomaj. Este vorba de fabrica ARA Shoes, care a dat afară 500 de angajaţi.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor nu are un punct de lucru în oraş, dar pentru a nu-i pune pe oameni pe drumuri, un angajat de la filiala din Marghita s-a dus în Valea lui Mihai, pe 20 noiembrie, pentru a înregistra persoanele concediate în evidenţele şomerilor din Bihor.

Normele de prevenire a infectărilor cu Covid-19 nu au fost însă respectate cu acea ocazie. Ziarul Libertatea a publicat, miercuri, fotografii în care se văd oamenii îmbulziţi pe coridorul Primăriei, şi alţii formând o coadă uriaşă în faţa clădirii.

Chemați pe rând, sau deodată?

„Toți am fost chemați la ora 9. Nu ni s-a luat temperatura la intrare, măștile nu erau purtate corect, distanțarea fizică nu a existat. Am intrat la 11:50, deși am așteptat de la ora 9. Suntem distanțați doar pe hârtie, însă toți ne-am îmbulzit pe acel coridor, la acea oră. Suntem chemați din nou în data de 2 decembrie și iarăși va fi aglomerație. Am doi copii acasă și îmi este teamă pentru ei, pentru familia mea, cu atâția oameni care nu respectă regulile în jurul meu”, a declarat, pentru Libertatea, una dintre femeile care au așteptat la coadă.

Directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, el însuși infectat și vindecat de Covid, susţine însă că oamenii au fost chemaţi pe rând, fiind programaţi pe parcursul mai multor ore. „Din păcate, degeaba s-au făcut aceste programări, oamenii au venit în grupuri, împreună. Noi nu avem un punct de lucru acolo, ci am primit un spaţiu de la Primăria Valea lui Mihai, în care să înregistrăm documentele. În plus, pe coridoare mai erau oameni care aşteptau şi la alte birouri ale Primăriei”, a declarat Békési pentru BIHOREANUL.

Primărie "bolnavă"

Potrivit acestuia, reprezentanţii Primăriei Valea lui Mihai aveau sarcina triajului oamenilor şi tot ei ar fi trebuit să se asigure că toţi cetăţenii poartă mască şi respectă măsurile de distanţare fizică.

Nu este pentru prima oară când Primăria Valea lui Mihai este în centrul atenţiei, din cauza Covid-19. În urmă cu două săptămâni, sediul Primăriei a fost închis după ce primarul, vicele şi mai mulţi consilieri locali şi funcţionari au fost depistaţi cu Sars-Cov-2. Aşa cum BIHOREANUL a scris atunci, îmbolnăvirile în lanţ ar fi avut un "declanşator" politic: unul dintre consilierii UDMR, care voia să fie reales viceprimar, a participat la şedinţa Consiliului Local unde urma să fie votat deşi ar fi avut semne de boală şi chiar s-a testat, cu rezultat pozitiv primit a doua zi după şedinţă.