Autorizate şi demarate în vara anului trecut, lucrările pentru amenajarea promenadei de pe malul stâng al Crişului Repede în zona ultracentrală a oraşului, între Podul Ladislau şi viitorul Pod al Centenarului, au intrat în cea mai spectaculoasă fază, în care executantul foloseşte o tehnologie extrem de rară pentru România.
Orădenii care trec pe lângă şantierul din dreptul Primăriei până peste drum de policlinica din strada Tudor Vladimirescu au ocazia, poate unică în viaţă, să vadă cum pe un tronson de câteva sute de metri din albia râului apa, pur şi simplu, va dispărea. Fireşte, temporar şi sub supraveghere ecologică, până şi peştii urmând să fie "transferaţi" pe durata lucrărilor...
Folositoare...
Intitulat "Amenajare râu Crişul Repede - judeţul Bihor, intravilan Oradea, tronson pod Centru - pasarelă Centrul de Calcul, malul stâng" este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri în colaborare cu Primăria, urmând să completeze lucrări realizate anterior pe malul stâng, de la Podul Dacia atât în amonte, până în cartierul Dragoş Vodă, cât şi în aval, până la pasarela de la "Nuiele".
Autorizat în vara anului trecut, proiectul vizează amenajarea malului stâng ca zonă de promenadă de la Podul Ladislau până la viitorul Pod al Centenarului, urmând ca ulterior aceasta să fie completată de la Podul Ladislau, pe lângă viitoarea parcare subterană din strada Independenţei, până la "Nuiele".
... şi frumoasă
Lucrările constau în consolidarea zidului de sprijin din dreptul Primăriei printr-o tehnică modernă, de asemenea rar folosită în România, în suprabetonări ale elevaţiei zidului pe o lungime de 642 metri, refacerea aleii pietonale pe coronamentul zidului, inclusiv montarea de noi balustrade, refacerea protecţiei prin înierbare taluzuri, realizarea de rampe şi scări pentru asigurarea accesului pietonal.
Lucrările proiectate de SC Aquaproiect SA sunt executate de SC Repcon SA, fiind suportate de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Ministerul Mediului, iar Primăria Oradea urmând să finanţeze restaurarea balustradei, a zidului şi stâlpilor originali, precum şi pavarea cu piatră a trotuarului.
Promenada a fost proiectată şi va fi construită astfel încât să poată fi folosită de pietoni şi biciclişti, urmând să fie lărgită prin realizarea de console peste malul Crişului, iar din loc în loc vor fi amplasate bănci, astfel încât să constituie şi o atracţie turistică.
Spectaculos...
Începute în toamna anului trecut, de două săptămâni lucrările au intrat în cea mai spectaculoasă fază, care va putea fi remarcată şi de trecători: "golirea" apei Crişului dintr-o parte a albiei, în care va fi turnată fundaţia viitoarei promenade. Inginerul Cristian Dragu, manager de proiect din partea subantreprenorului Repcon, Dewatering & Pilling, explică de ce.
"Am "înfipt" în albie aşa-numite palplanşe care se îmbină una într-alta cu scopul de a crea o incintă etanşă, în care apa nu mai intră, iar cea existentă va fi evacuată complet, pentru a turna "la uscat" betonul pentru fundaţia promenadei".
Tehnologia este extrem de rar folosită în România, deoarece sunt necesare utilaje speciale, dar absolut necesară având în vedere că în aval de Podul Ladislau debitul râului este cel mai rapid, iar în albie se află, peste stratul de marnă, adică argilă tare şi impermeabilă, un strat de roci care permite trecerea apei, deci trebuie înlăturat pentru "uscarea" incintei înaintea turnării betonului, în scopul obţinerii stabilităţii maxime a solului.
... şi complex
"Nu este doar o lucrare spectaculoasă, pe care curioşii o vor putea urmări pe măsură ce avansează, ci şi extrem de complexă din punct de vedere tehnic, deoarece conţine toate elementele unei construcţii hidrotehnice şi se realizează cu utilaje, cu materiale şi cu tehnologii de lucru speciale, greu de egalat în România în condiţiile actuale", spune şi directorul adjunct al Repcon, Mircea Pol.
Practic, după finalizarea incintei prin montarea completă a palplanşelor, orădenii vor putea vedea cum va fi scoasă complet apa din această incintă, cu faună cu tot (care va fi "transferată" în râu sub supravegherea unei asociaţii ecologiste), iar apoi în locul uscat va fi turnat beton "în scări", cu cofrare sub nivelul apei şi până la nivelul proiectat al promenadei.
Rezultatul final, asigură toţi cei implicaţi, va fi nu doar o funcţionalitate şi o estetică deosebită, ci şi o trăinicie de care se vor bucura multe, multe generaţii de acum încolo...