Sebastian Tuduce, inginerul silvic de la Ocolul Silvic Sudrigiu, filmat marţi, la scurt timp după ce a împuşcat un câine în zona Cantonului Silvic Ştei, susţine că era îndreptăţit legal să facă asta, fiindcă legea permite ca patrupedele hoinare aflate pe fondurile cinegetice să fie "capturate sau împuşcate".

Într-un drept la replică trimis BIHOREANULUI, Tuduce spune că animalul nu a fost împuşcat în curtea ocolului silvic, cum pretindea cetăţeanul care l-a filmat, ci "pe suprafaţa productivă a fondului cinegetic, pe un teren extravilan" şi în cadrul unei "acţiuni de vânătoare autorizată şi organizată conform prevederilor legale".

Circumstanţele producerii incidentului vor fi lămurite de Poliţie, care, la solicitarea BIHOREANULUI, a comunicat, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că "în cauză a fost întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de uciderea animalelor cu intenţie, fără drept", iar "cercetările sunt continuate de poliţişti sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş".

Citiţi mai jos, integral, precizările lui Sebastian Tuduce:

Fără a nega rolul presei într-o societate democratică, consider că modalitatea de prezentare a faptelor din conţinutul articolului de presă intitulat "Situaţie revoltătoare în Bihor: Câine împuşcat în curtea cantonului silvic din Ştei" a fost tendenţioasă, nu a avut la bază minime verificări, redacţia agenţiei de ştiri Bihoreanul rezumându-se la a prelua informaţii incomplete, fără suport factual şi fără să îmi ceară în prealabil un punct de vedere.

În data de 08.02.2022, în exercitarea funcţiei de inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Sudrigiu, cu atribuţii pe linia de protecţie a faunei de interes cinegetic de pe raza fondului cinegetic nr. 64 Dumbravani, am participat la o acţiune de vânătoare autorizată şi organizată conform prevederilor legale.

În zona Cantonului Silvic Ştei, aflat pe suprafaţa productivă a fondului cinegetic, pe un teren extravilan, in fondul forestier national, au fost observaţi mai mulţi câini, fără stăpân, care se încadrează în definiţia noţiunii de câine hoinar, astfel cum aceasta este reglementată de Legea nr. 407/2006. (conform acestui text de lege, câinele hoinar este acel câine găsit liber în fondul cinegetic, care nu face parte din categoria câinilor de vânătoare şi nu poartă semn distinct care să ateste acest fapt, al cărui stăpân nu poate fi identificat la acel moment).

În baza prevederilor art. 19 alin. (3) din acelaşi act normativ, care stipulează că pisicile hoinare şi câinii sălbăticiţi sau hoinari găsiţi pe suprafeţele productive ale fondurilor cinegetice se capturează sau se împuşcă fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu poate fi sancţionată, s-a procedat la împuşcarea unui câine din grupul la care anterior am făcut referire. In ceea ce priveste locul impuscarii acestui caine, fac mentiunea ca acesta nu s-a impuscat in curtea Cantonului silvic din Stei. 

Rolul acestei acţiuni a fost acela de a proteja fauna de interes cinegetic de pe raza fondului cinegetic aflat în gestiunea Ocolului Silvic Sudrigiu şi nu vine în contradicţie cu scopul Codului Silvic sau cu cel prevăzut de Legea nr. 205/2004, privind protecţia animalelor.

Ocolul Silvic Sudrigiu a sesizat, în cursul anului 2021, în repetate rânduri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, cu privire la diferite fapte de braconaj constatate pe raza fondului cinegetic, iar imaginile transmise către redacţia Bihoreanul s-a făcut, cel mai probabil, de către persoane deranjate de aceste acţiuni, cu unicul scop de a deturna atenţia de la reale fapte ilegale şi a descuraja acţiunile constante pe care le-am efectuat în vederea protejării faunei cinegetice şi a animalelor sălbatice, în general.

Tuduce Gheorghe Sebastian

Vezi mai jos filmarea la care se face referire în acest caz!