Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a fost înmormântat vineri la Moscova, în absența soției și copiilor săi. Înmormântarea s-a transformat în protest împotriva lui Vladimir Putin și împotriva războiului pornit de el în Ucraina.

După o slujbă scurtă într-o biserică, la care au fost lăsate să participe doar 300 de persoane, sicriul lui Alexei Navalnîi a fost dus la cimitir. Mii de ruși care au ieșit să-i aducă un omagiu au urmat sicriul, iar unii au aruncat cu flori.

Au făcut asta, deși regimul de la Kremlin a avertizat că adunările publice trebuie autorizate și a trimis multe forțe de ordine în zonă. Chiar și așa, cei care s-au dus la înmormântarea lui Navalnîi au strigat: „Rusia va fi liberă” și „Nu războiului!”. 

La cimitirul Borisov, sicriul cu trupul lui Alexei Navalnîi a fost coborât în mormânt pe melodia „My way” a lui Frank Sinatra și apoi pe muzica din filmul „Terminator 2”, a relatat Ivan Zhdanov, apropiatul opozantului, citat de publicația Meduza. Cele două erau melodii preferate de disident.

Mulți dintre cei care care s-au dus la înmormântare au rămas în stradă și după ce aceasta s-a încheiat și protestează, cerând ca soldații ruși să fie aduși acasă. 

Polițiștii ruși au făcut 45 de arestări, după ce protestatarii au strigat împotriva regimului și împotriva lui Putin, potrivit Digi24.ro. 

Văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaya, care nu se află în Rusia, a scris un mesaj emoționant pe Twitter în timpul înmormântării disidentului. 

„Lioșa, îți mulțumesc pentru 26 de ani de fericire absolută. Da, chiar și ultimii trei ani au fost de fericire. Pentru iubirea ta, pentru că m-ai susținut mereu, pentru că m-ai făcut mereu să râd, chiar și din închisoare, pentru faptul că te-ai gândit mereu la mine. Nu știu să trăiesc fără tine, dar o să încerc să te fac fericit și mândru de mine acolo sus. Nu știu dacă o să pot să o fac, dar voi încerca. Ne vom întâlni din nou, cu siguranță, într-o bună zi. Am atâtea povești să-ți spun, am atâtea melodii salvate pentru tine pe telefonul meu, prostuțe și amuzante, în general, ca să fiu sinceră, melodii proaste, dat sunt despre noi și aș fi vrut tar mult să le auzi. Și aș fi vrut să te privesc în timp ce el asculți, să râzi și să mă îmbrățișezi, apoi. Te voi iubi mereu. Să te odihnești în pace”, a scris Navalnaia.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!