Yulia Navalnaia, văduva disidentului Alexei Navalnîi, a anunțat luni, printr-un mesaj video, că va continua munca soțului ei și i-a îndemnat pe ruși să lupte cu președintele Vladimir Putin, pentru libertatea lor și pentru crearea unei Rusii noi.

„Voi continua munca lui Alexei Navalnîi. Voi continua să lupt pentru țara noastră. Și vă încurajez să fiți alături de mine”, a spus ea.

Văduva disidentului decedat săptămâna trecută l-a acuzat direct pe Vladimir Putin pentru moartea soțului ei și a promis că va vorbi în curând și despre asta.

„Vreau să trăiesc într-o Rusie liberă, vreau să construiesc o Rusie liberă”, a mai spus Yulia Navalnaia.

Ea a încercat și să-i încurajeze pe ruși: „Vă cer să împărtășiți furia cu mine. Furia, mânia, ura față de cei care au îndrăznit să ne omoare viitorul. (…) Trebuie să folosim fiecare oportunitate: luptați împotriva războiului, împotriva corupției, împotriva nedreptății. Luptați pentru alegeri libere și libertate de exprimare, luptați să ne luăm țara înapoi. (...) Continuați să luptați și nu renunțați. Mie nu mi-e frică și vă cer să nu vă fie frică nici vouă”.

Înregistrarea video conține și imagini cu Alexei Navalnîi, care obișnuia să comunice cu rușii prin mesaje filmate.

Captiv într-una dintre închisorile cele mai dure din Rusia, Alexei Navalnîi a murit vineri, la 47 de ani, după o plimbare de-o oră, a anunțat penitenciarul Polar Wolf din Arctica.

Kremlinul a anunțat luni că ancheta cu privire la moartea lui este în desfășurare, singura cauză stabilită până acum fiind sindromul morții subite, un diagnostic vag.

Pe de altă parte, familia lui Navalnîi a anunțat că încă nu a primit cadavrul disidentului. „Mama lui Alexei și avocații săi au ajuns la morgă în această dimineață devreme. Ei nu au fost autorizați să intre. Unul dintre avocați a fost literalmente împins afară. Când personalul a fost întrebat dacă trupul lui Alexei se afla acolo, nu au răspuns”, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiș, pe rețelele de socializare.

Ulterior, aceasta a revenit cu un mesaj în care a spus că autoritățile - Comitetul de Investigație - „i-au informat pe mama i și pe avocați că ancheta privind moartea lui Navalnîi a fost extinsă. Nu au spus cât va dura. Cauza morții este în continuare «necunoscută»”.

Vladimir Putin nu a făcut niciun comentariu cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi, care a survenit cu o lună înainte de alegerile prezidențiale în urma cărora se așteaptă ca președintele rus să rămână la putere pentru încă un mandat de șase ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!