La doar câteva zile după ce BIHOREANUL a dezvăluit că Balogh-Soos Csaba, cel mai nou dintre cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă Oradea, deţine două firme de consultanţă racordate la banii regiei, patronul Rono Aqua şi Rono Urban Grup pregăteşte încă o lovitură. De data asta una de proporţii.

Săptămâna trecută, afaceristul a "furat" startul în competiţia pentru contractarea serviciilor de management al proiectelor din cadrul programului Aparegio, prin care CAO îi poate plăti 3 milioane de euro din cele 102 milioane destinate extinderii în Oradea şi în judeţ a reţelelor de apă şi canalizare.

Afacere UDMR

Săptămâna trecută, BIHOREANUL relata cum, la propunerea UDMR, în şedinţa din luna februarie consilierii orădeni l-au votat în Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă pe Balogh-Soos Csaba, fără a ţine cont că acesta este proprietarul a două firme care au încheiat contracte cu CAO: Rono Urban Grup, deţinută în proporţie de 50%, şi Rono Aqua, în care are 80% din acţiuni, restul de 20% fiind pe numele soţiei.

Altfel spus, o situaţie clasică de incompatibilitate, interesele proprietarului de firmă privată fiind în conflict făţiş cu cele ale Companiei: în timp ce aceasta e datoare să cheltuie cât mai puţin pentru serviciile prestate de firmele cărora le încredinţează contracte, societăţile private - dimpotrivă - au interesul să obţină sume cu cât mai multe zerouri.

Tot BIHOREANUL arăta că una din posibilele explicaţii ale succesului firmelor lui Balogh în relaţia cu CAO e chiar directoarea economică a Companiei, Kuntz Aniko, personaj-cheie şi în angrenajul Rono Aqua şi Rono Urban Grup, firme cărora le-a ţinut contabilitatea timp de trei ani. Mai exact din 2007 până în 2010, când a renunţat la "colaborarea" cu Balogh, la solicitarea expresă a primarului Ilie Bolojan.

Contractele mici şi dese...

04-Kuntz-Aniko.jpgDeşi redacţia solicitase oficial toate datele despre afacerile pe care firmele noului membru al Consiliului de Administraţie le-a derulat şi le derulează cu Compania, directoarea economică Kuntz Aniko (foto), aflată la conducere în absenţa managerului Ovidiu Gavra, plecat în concediu, a tergiversat furnizarea acestor informaţii publice. Răspunsul a venit abia marţea trecută, după apariţia articolului.

Potrivit datelor primite, cel mai gras contract al lui Balogh cu CAO, în valoare de 127.370 euro, a fost încheiat în 2009 pe societatea Rono Urban Grup, pentru dirigenţia de şantier la lucrările executate de firma Selina pentru extinderea cu 350 km a reţelei de apă şi canalizare din Oradea. Dacă acest contract a fost obţinut în urma unei licitaţii, alte cinci au fost încheiate în 2010 pe Rono Aqua în urma unor simple cereri de ofertă, pe sume mai modeste. Pe principiul că dacă nu curge pică, această firmă a primit de la CAO serviciile de proiectare pentru reabilitarea reţelei de apă pe strada Viorelelor (1.086 lei), pentru montarea unei staţii de recepţie a apelor uzate din vidanjare (3.999 lei), pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizării menajere pe strada Jimboliei (5.538 lei), pentru extinderea reţelei de apă pe strada Gheorghe Pop de Băseşti (2.287 lei) şi, în fine, pentru extinderea reţelei de apă şi canalizării pe strada Feleacului (719 lei).

Tot la cererea redacţiei, CAO preciza că "toate contractele cu Rono Urban Grup şi Rono Aqua sunt finalizate". Altfel spus, firmele nu mai au contracte în derulare cu Compania, iar patronul lor nu ar fi incompatibil cu calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al regiei.

Minciună în falş

Afirmaţia că Balogh nu ar mai avea contracte în derulare cu Compania e, însă, îndoielnică, iar BIHOREANUL are şi dovada. Este vorba de corespondenţa purtată chiar luna trecută între patronul Rono Urban Grup şi Unitatea de Implementare a Proiectelor din cadrul CAO, referitor la decontarea sumelor aferente contractului de 127.370 euro pentru dirigenţia de şantier la extinderea reţelelor de apă şi canalizare cu 350 km.

Aşa cum reiese dintr-o adresă semnată de Balogh şi trimisă CAO pe 18 februarie 2011, contractul nu e finalizat nici acum, firma solicitând regiei încă 15.000 de euro despre care pretinde că i s-ar cuveni. Răspunsul UPI relevă, la rându-i, că relaţiile contractuale cu Rono Urban Grup continuă, dar şi că Balogh a fost atenţionat atât cu privire la faptul că nu s-a finalizat recepţia la terminarea lucrărilor, ci şi că a făcut "greşeli în calculul sumei solicitate". Mai pe româneşte, că afaceristul cere bani ce nu i se cuvin.

Documentul relevă că Rono Urban Grup a pretins bani inclusiv pentru o perioadă când niciunul din angajaţii firmei nu a muncit pentru CAO, şi anume pentru intervalul noiembrie 2009 - ianuarie 2010, când lucrările de execuţie fuseseră sistate de Selina deoarece acestea nu-i fuseseră plătite de Companie, care la rându-i nu primise fonduri de la Ministerul Mediului. Or, din moment ce constructorul nu lucrase nimic, era logic că nici dirigintele de şantier nu supraveghease nicio lucrare...

Tsunami de bani

Faptul că noul membru al conducerii CAO are afaceri cu regia este totuşi un mizilic pe lângă un alt detaliu. Şi anume că Balogh se pregăteşte să pună mâna, de o manieră suspectă, pe cel mai consistent contract de consultanţă pe care l-a atribuit vreodată Compania: managementul de proiect al programului Aparegio, finanţat cu 102 milioane de euro pentru extinderea, în următorii patru ani, a reţelelor de apă şi canalizare în Oradea, în celelalte localităţi ale Zonei Metropolitane, precum şi în Beiuş şi Tinca.

04-Gheorghe-Popa.jpgBIHOREANUL a aflat că reprezentanţii Rono Urban s-au deplasat joia trecută cu cei ai CAO să viziteze amplasamentele viitoarelor lucrări, în condiţii cel puţin dubioase. În primul rând fiindcă anunţul de licitaţie pentru acest contract, în valoare de 3 milioane de euro, nu-a fost publicat pe site-ul Companiei, cu toate că era obligatoriu, iar pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice e de negăsit, deşi oficialii CAO afirmă că ar fi fost postat. "Pe SEAP s-a dat anunţul, iar pe site-ul Companiei am cerut să fie pus cât mai urgent. Eu sunt adeptul transparenţei totale, iar transparenţa este de altfel o condiţie elementară a proiectelor cu fonduri europene", a declarat directorul tehnic al CAO, Gheorghe Popa (foto). Asta la trei zile după ce redacţia a cerut expres să afle când, cum şi unde a fost anunţată licitaţia, fără a primi nici un răspuns!

Demersurile lui Balogh pentru adjudecarea celor 3 milioane de euro puse la bătaie dau de gândit, însă, şi din alt motiv: vizitarea amplasamentului s-a făcut în exclusivitate pentru firma acestuia, deşi regulile cer ca această procedură să fie făcută o singură dată, şi cu reprezentanţii tuturor firmelor interesate. "Când se lansează o licitaţie, firmele ridică întâi caietul de sarcini. Următorul pas e ca, având acest document, toţi potenţialii ofertanţi să viziteze amplasamentele, împreună cu reprezentanţii beneficiarului, la o dată anunţată din timp, pentru a compara situaţia din scripte cu cea de pe teren şi pentru a putea cere, la nevoie, clarificări. La aceste cereri de clarificări, răspunsurile se furnizează tuturor firmelor, nu doar pentru una anume, ca toţi să îşi poată formula în cunoştinţă de cauză ofertele. Firma lui Balogh a beneficiat, însă, de o vizită în exclusivitate, fiindcă doar reprezentanţii Rono Urban Grup au fost duşi pe teren, nu şi cei ai celorlalte firme interesate", a explicat pentru BIHOREANUL o sursă din Companie.

Culmea e că şi directorul tehnic confirmă acest lucru. "Este adevărat. Reprezentanţii Rono Urban Grup au fost primii care au vizitat amplasamentele", spune Popa.

Restul e tăcere

Cum a fost posibil ca, în condiţiile în care licitaţia pentru managementul de proiect n-a fost popularizată, totuşi Rono Urban să fie prima firmă care primeşte informaţii în teren, rămâne încă un mister pe care nu l-au putut elucida nici şefii regiei, şi nici patronul-membru în Consiliul de Administraţie. BIHOREANUL a încercat să afle de la Balogh cum a reuşit "să ia faţa" concurenţei, dar degeaba: afaceristul n-a mai răspuns la telefon, iar jurista sa n-a fost nici ea aptă să furnizeze informaţii în locul acestuia.

Enigma va putea fi dezlegată abia pe 31 martie, când la sediul CAO va avea loc deschiderea ofertelor depuse de firmele de consultanţă, prilej cu care s-ar putea constata că oferta lui Balogh a fost cel mai bine pusă la punct. Evident, fără nicio legătură nici cu poziţia acestuia din Consiliul de Administraţie, nici cu cea a fostei sale contabile, directoarea economică a Companiei...


FIRMĂ OSPITALIERĂ
Proiectare cu reciclare

BIHOREANUL a mai arătat cum Balogh-Soos Csaba a angajat la Rono Urban Grup şi Rono Aqua mai mulţi foşti salariaţi ai CAO, dintre care unii plecaţi pe uşa din dos, cum ar fi fostul director tehnic Victor Ciordaş, obligat să renunţe la funcţie după ce reprezentantul unei firme l-a acuzat de luare de mită, sau Gavril Roşca, fost inginer de proiect la reabilitarea Staţiei de Epurare, acuzat că a aprobat firmei executante lucrări suplimentare de sute de mii de euro fără documente justificative. "Coincidenţă" sau nu, în aceeaşi afacere a jucat un rol decisiv şi directoarea economică Kuntz Aniko, care a refuzat să facă demersurile prin care CAO putea recupera 1,1 milioane euro de la executant, ca penalităţi de întârziere în onorarea contractului.

04-Kuntz-Robert.jpgBIHOREANUL a aflat că la Rono Urban Grup a mai fost angajat şi Nicolae Coroiu, tatăl şefei Serviciului Achiziţii din cadrul CAO, Vivianne Sava, dar şi fiul lui Kuntz, Robert (foto), pe un post de curier, în vara anului 2007, pe când avea doar 16 ani. Acum două săptămâni, întrebată dacă fiul ei este sau a fost angajatul lui Balogh, directoarea riposta violent: "Veţi răspunde dacă vă legaţi de viaţa mea personală".

Săptămâna trecută, când informaţia a fost confirmată din alte două surse, femeia a negat din nou. "Să-l lăsaţi în pace pe băiatul meu. Nu este acum angajat", a spus Kuntz, pentru ca, la insistenţele reporterului, să închidă discuţia pretinzând că "n-a fost, nu este şi n-o să fie". Nu-i păcat că a minţit, totuşi, pentru un lucru atât de mic?...