Cea mai recentă conferinţă de presă a ALDE Oradea, desfăşurată miercuri, a început molcom, dar s-a încheiat fulminant, cu afirmaţii din cele mai grave care, dacă ar fi adevărate, ar trebui să bage la puşcărie zeci de persoane, începând cu primarul Ilie Bolojan, continuând cu funcţionarii Primăriei care au scris şi coordonat implementarea proiectului de 77 milioane euro pentru construirea noii centrale pe gaz şi reabilitarea unor magistrale de termoficare, şi încheind cu conducerea Electrocentrale şi Termoficare Oradea.

Fără autorizaţie

După ce a spus că echipa ALDE pentru Consiliul Local va lansa în campania electorală campania "Opinia ta contează" şi că dacă va fi ales primar, va lua decizii numai după consultarea orădenilor, candidatul acestei formaţiuni la conducerea oraşului, Ştefan Herchi, a pus în discuţie informaţii despre care a afirmat că le deţine "dintr-o sursă demnă de încredere", precizând că nu face nicio acuzaţie, ci doar lansează public întrebări.

"Se pare că CET Oradea nu are autorizaţie de generare şi transport a energiei termice şi funcţionează pe autorizaţia Sînmartinului, şi se pare că cerbicia pentru care se doreşte fuziunea (n.r. – dintre Oradea şi Sînmartin) se bazează pe acest lucru. Eu am pus o întrebare legată de acest lucru pe Facebook şi nu mi-a răspuns nimeni. M-aş bucura să mi se infirme", a spus Herchi, adăugând că, pe fond, consideră că fuziunea dintre Oradea şi Sînmartin ar fi pozitivă şi chiar o susţine, pentru că "împreună ne putem dezvolta mai bine".

"Nu vreau să acuzăm pe cineva"

Tot Herchi a afirmat că aceeaşi sursă, care ar fi "un fost membru al Consiliului de Administraţie de la CET", i-ar fi dezvăluit că problema noii centrale pe gaz este cel puţin penală, dar "nu vreau să intrăm în detalii, pentru că nici nu avem toate detaliile".

Cu toate acestea, Herchi a spus că, potrivit informaţiilor oferite de sursa respectivă, în timp ce noua centrală pe gaz din Oradea a costat enorm - "120 milioane euro", a zis, din dreapta sa, colegul de partid Adrian Tunduc, candidat la Consiliul Local - "la Milano a costat doar 10 milioane euro", iar "turbina de avion a fost adusă dintr-un parc rece al Armatei americane din Ungaria".

Prudent, Herchi a întărit că "nu vreau să acuzăm pe cineva, dar de ce atâta secretomanie? Pentru că există firme de casă ale cuiva, probabil", după care a pomenit numele firmelor "Selina, Drumuri Orăşeneşti şi încă una", care câştigă toate licitaţiile organizate de municipalitate.

"Eu aş face o plângere penală"

Dată fiind gravitatea spuselor, BIHOREANUL a solicitat poziţia lui Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale şi director al Termoficare, pentru a răspunde acuzelor implicite aduse de Herchi.

"Eu, dacă aş fi altceva decât sunt, aş face o plângere penală pentru difuzarea de informaţii false", a spus Necula, după care a făcut precizări asupra ambelor probleme expuse de candidaţii ALDE.

Concret, Necula a afirmat că din anul 2013, de când i-a fost ridicată licenţa de transport şi distribuţie a energiei termice, Electrocentrale deţine licenţa de producţie, iar licenţa de transport şi distribuţie o are societatea Termoficare, înfiinţată - de altfel - tocmai în acest scop. "Electrocentrale produce energia termică în baza licenţei de producţie, iar Termoficare o transportă şi o distribuie în baza licenţelor de transport şi distribuţie", a spus Necula, adăugând că în urmă cu două săptămâni Termoficare, care se pregăteşte să preia noua centrală pe gaz, a depus la ANRE un dosar pentru a obţine şi licenţa de producţie.

Tot în legătură cu acest detaliu, Necula a precizat că "Sînmartinul nu are nicio licenţă de producţie, transport şi distribuţie de energie termică, nici pentru comună, nici pentru Oradea", ci doar o firmă din această localitate, SCT Felix, "are un cazan pe păcură şi o licenţă de producţie care îi permite ca, atunci când Oradea întrerupe furnizarea energiei termice, să-şi asigure propriul necesar", adică strict pentru hotelurile din Felix.

Nicio legătură cu US Air Force

În ce priveşte povestea turbinei noii centrale pe gaz, Stănel Necula a precizat că nu înţelege de ce reprezentanţii ALDE au vehiculat suma de 120 milioane euro, în condiţiile în care municipalitatea orădeană a realizat, cu doar 77 milioane euro, din fonduri europene, atât noua centrală, cât şi reabilitarea unor magistrale de transport a energiei termice.

"Turbina noii surse a costat, cu tot cu furniturile necesare, doar 18,9 milioane euro, iar întreaga centrală a costat 52 milioane euro, cu toate echipamentele necesare, cazane, staţie de tratare a apei, staţie de pompare, acumulatoare de căldură etc. Cu diferenţa până la 77 milioane euro s-a finanţat, cum se ştie, reabilitarea unor magistrale de transport", a spus Necula.

"Singurul lucru real spus de politicienii despre care vorbiţi este că turbina este produsă de General Electric şi că este una cu care funcţionează şi avioanele cu reacţie, precum şi faptul că o parte din echipamente au fost montate în Ungaria. Dar este prima dată când aud despre Armata americană în legătură cu noua centrală sau cu turbina ei", a încheiat Stănel Necula.