Flancat de Nadia Racz, inspector general adjunct responsabil cu relaţiile de muncă, şi de Eugen Cârmaciu, responsabil cu securitatea şi sănătatea în muncă, şeful ITM Bihor, Nicolae Hoduţ, a prezentat joi bilanţul activităţii instituţiei pe anul trecut, un an important în condiţiile în care intrat în vigoare un nou Cod al Muncii, care instituie ca infracţiune, pedepsită cu închisoarea, folosirea de către firme a mai mult de cinci angajaţi "la negru".

"Anul trecut, inspectorii au depistat 502 angajatori care practicau munca fără forme legale, având 1.679 persoane angajate fără forme legale. Am aplicat 5,3 milioane lei amenzi, nu pentru că ne-a făcut nouă plăcere, ci pentru că aşa ne obligă legea, iar în cazul a 24 de angajatori am iniţiat demersuri pentru întocmirea de dosare penale fiindcă aveau mai mult de cinci angajaţi fără forme legale", a explicat jurnaliştilor şeful ITM Bihor.

Hoduţ a precizat că au fost găsiţi 114 angajatori care foloseau forţa de muncă a unor minori, dintre aceştia 19 fără forme legale, şi a amintit că minorii pot lucra în condiţii legale, dar între 15-16 ani numai cu acordul părinţilor, cu un program zilnic de lucru de 6-8 ore, fără posibilitatea unor ore suplimentare, şi - evident - cu forme legale.

În ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, şeful ITM Bihor a arătat că în cursul anului trecut inspectorii au făcut 1.797 de controale, iar pe de altă parte s-au înregistrat 87 de accidente de muncă, din care 8 au fost mortale (5 fiind accidente rutiere, în timp ce victimele se deplasau între locul de muncă şi domiciliu).

Întrebat de BIHOREANUL ce anume îi motivează pe angajatori să rişte amenzi uriaşe sau chiar pedepse penale pentru a continua să utilizeze forţa de muncă fără forme legale, şeful ITM Bihor a afirmat că este vorba, în marea majoritate a cazurilor, de dorinţa acestora de a păcăli nu angajaţii, ci statul.

"La 100 de lei oferiţi salariu unui angajat, angajatorul mai plăteşte statului încă 66 de lei", a spus Hoduţ, concluzionând că şi folosirea forţei de muncă fără forme legale este "tot o formă de evaziune fiscală", astfel încât este necesară o prezenţă mai activă a Gărzii Financiare, pentru ca angajatorii să nu mai aibă rezerve "la negru" din care să-şi plătească angajaţii fără forme legale.