Cele 13 autoturisme ale Gărzii Forestiere Oradea, sechestrate la începutul lunii de un executor judecătoresc în baza unei sentințe pronunțate în 2012 în favoarea a 17 angajați nemulțumiți că nu-și primiseră sporurile de risc, sunt din nou „libere” să fie folosite. Ca să fie ridicat sechestrul, instituția le-a plătit bugetarilor peste 508.000 lei, iar executorului alți peste 51.000 lei.

Potrivit șefului Gărzii Forestiere Oradea, Stelian Pantea, sechestrul a fost ridicat marți, 8 februarie, la cinci zile după ce fusese instituit de executorul judecătoresc Sorin Moza, la cererea a 17 angajați, care – așa cum BIHOREANUL a scris – au câștigat în 2012 la Curtea de Apel Oradea un proces intentat instituției, pe motiv că aceasta nu le-a plătit sporul de risc de 25% prevăzut în Codul Silvic pentru personalul silvic atât din Garda Forestieră, cât și din Direcțiile Silvice județene subordonate regiei Romsilva.

Banii aferenți acestui spor au fost plătiți cu intermitențe, motiv pentru care angajații Gărzii Forestiere au angajat executori judecătorești și în 2015, și în 2018, fără a se ajunge vreodată la sechestrarea propriu-zisă a bunurilor instituției. Acest lucru s-a întâmplat, pentru prima oară, în acest an, pe 4 februarie, când cele 13 mașini Dacia – Logan, Sandero și Duster – au fost sigilate.

„Marți, 8 februarie, sechestrul a fost ridicat deoarece am plătit întreaga sumă de bani datorată angajaților, plus cea pentru executorul judecătoresc, în total 559.836 lei”, a declarat BIHOREANULUI inspectorul șef Stelian Pantea.

Din 4 februarie, când mașinile Gărzii Forestiere au fost sigilate, până în 8 februarie, când sechestrul a fost ridicat, inspectorii Gărzii Forestiere s-au deplasat în interes de serviciu cu mașinile personale, fiindu-le decontată contravaloarea carburanților.