Directorul DSVSA Bihor, Mircea Gelu Budău, a anunţat marţi că, în cea de-a doua zi a Toamnei Orădene, adică sâmbăta trecută, inspectorii sanitar-veterinari au controlat modul în care au fost desfăcute produse alimentare la târgul Top Expo, în jurul Arenei Antonio Alexe, stabilind sancţiuni pentru toţi comercianţii găsiţi la faţa locului.

"Manifestările nu au avut avizul DSVSA, expozanţii care desfăşurau activităţi de alimentaţie publică nu aveau apă potabilă şi, deci, nu puteau dovedi că se spălau pe mâini după ce, de exemplu, foloseau toaletele. Comercianţii nu aveau surse de curent pentru asigurarea lanţului frig la produsele de origine animală, nu aveau nici dovada că se colectează deşeurile generate din prelucrarea produselor de origine animală, grupurile sociale nu erau asigurate separat pentru persoanele care manipulau alimente, iar unii comercianţi au pus în vânzare produse expirate", a spus şeful DSVSA.

Budău a afirmat că la doi agenţi economici inspectorii sanitar-veterinari au găsit 1,7 şi respectiv 2,4 kg de cremvurşti expiraţi de câteva zile şi care erau ţinuţi "la temperatura soarelui", motiv pentru care aceştia au fost amendaţi cu câte 900 de lei, iar marfa confiscată şi distrusă. În rest, a adăugat Budău, pentru toate celelalte neajunsuri, ceilalţi comercianţi au fost sancţionaţi cu avertisment, iar Primăria Oradea a fost atenţionată.

"I-am trimis domnului primar Ilie Bolojan o adresă în care am arătat că organizatorii unui asemenea tip de evenimente trebuie să asigure măcar cisterne cu apă potabilă şi WC-uri. Deocamdată am dat doar avertismente, dar la celelalte manifestări din Toamna Orădeană, dacă îi mai prindem pe comercianţii respectivi, le dăm direct amenzi de minim 5.000 de lei. Şi Primăria o putem amenda cu până la 100.000 de lei, sau putem chiar închide manifestările", a spus Budău.

Şeful DSVSA Bihor a recunoscut că nici la celelalte ediţii ale Toameni Orădene nu erau respectate condiţiile sanitar-veterinare, existând însă, la manifestările organizate în Parcul Bălcescu, "câte o cisternă cu apă".

De asemenea, în condiţiile în care târgul de Sala Sporturilor a fost organizat nu de Primărie, ci de o firmă privată - Top Press, patronată de Mihai Dacin - şeful DSVSA a fost întrebat cine este, de fapt, responsabil pentru încălcarea normelor sanitar-veterinare, Budău răspunzând, mai în glumă, mai în serios, că "Toţi. Toţi, vorba lui Florian Pittiş, toţi suntem puţin luaţi..."

În fine, întrebat dacă el, personal, recomandă orădenilor ca la manifestările organizate în aer liber să consume sau nu produse alimentare desfăcute de comercianţi ambulanţi, Budău a dat un răspuns surprinzător: "Recomand să consume, fiindcă oricum intervine procesul de prăjire al produselor de origine animală..."

La câteva ore după anunţul şefului DSVSA, primarul Ilie Bolojan şi-a făcut cunoscută poziţia faţă de această problemă, într-o conferinţă de presă, la solicitarea jurnaliştilor. "Sunt convins că în toţi ceilalţi ani toate au fost perfecte", a comentat ironic Bolojan "descoperirea" conducerii DSVSA, sugerând în acest fel că, anul acesta, situaţia de igienă la târgul organizat la Sala Sporturilor şi la manifestările din cadrul Toamnei Orădene nu diferă faţă de anii precedenţi, diferită fiind doar abordarea inspectorilor sanitar-veterinari.

"Bănuiesc că şi la Târgul Fermierilor s-au respectat toate normele, căci acolo nu s-a găsit nimeni să se pună de-a curmezişul cailor şi boilor", a mai spus primarul, amintind că la manifestarea de la Complexul Era Shopping s-au comercializat produse alimentare în aceleaşi condiţii, fără ca DSVSA să aibă aceeaşi "intransigenţă".

Totuşi, primarul Oradiei a precizat că "asta nu înseamnă că nu ne vom strădui să asigurăm comercianţilor condiţii cât mai bune şi că nu le vom pune la dispoziţie toate facilităţile care li se pot asigura".