Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat vineri că în urma unor "acţiuni concentrate de control" desfăşurate atât prin specialiştii proprii, cât şi în colaborare cu alte instituţii similare din judeţ, în cursul lunii trecute a emis mai multe sancţiuni împotriva unor unităţi de procesare şi comercializare a produselor din carne, motivul cel mai important fiind nerespectarea normelor de igienă.

Concret, potrivit unui comunicatul dat publicităţii de DSVSA, au fost vizate pieţe şi hale agroalimentare, unităţi de tăiere, procesare, valorificare a cărnii, precum şi unităţi de alimentaţie publică, fiind verificate 128 de carmangerii şi măcelării, două unităţi de tranşare, două unităţi de procesare şi două unităţi de abatorizare, 100 de mici producători, 58 de restaurante şi 225 magazine şi comercianţi din pieţe şi hale.   

Cele mai frecvente şi grave nereguli găsite de inspectorii sanitar-veterinari sunt "manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea normelor de igienă în spaţiile de producţie, funcţionarea unităţilor supuse fără documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi depozitarea şi expunerea la vânzare în mod necorespunzător a produselor alimentare".

Date fiind deficienţele constatate, DSVSA a aplicat 31 de sancţiuni, din care 11 amenzi contravenţionale în valoare totală de 14.800 lei, şi au fost retrase de la comercializare aproximativ 2 tone de carne si produse din carne, iar o carmangerie a şi fost închisă temporar.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor atenţionează că va continua acţiuni inopinate de control, "vizând toate categoriile de obiective care deţin, manipulează, procesează, depozitează sau comercializează carne şi lapte, precum şi produse din acestea".