Biroul de presă al DNA a anunţat, marţi, printr-un comunicat, trimiterea în judecată a inspectorului vamal Florian Şandor, fost şef al Serviciului Inspecţie Fiscală al Direcţiei judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Bihor.

Potrivit informării, pe 21, respectiv 22 septembrie 2011, Şandor l-ar fi ajutat pe administratorul unei firme să-i remită 6.000 lei fostului director adjunct instituţiei şi coordonator al Activităţii de Inspecţie Fiscală, Dorel Pătcaş.

Suma, spun procurorii, fusese dată cu titlu de mită, pentru ca firma omului de afaceri să beneficieze de protecţie, "prin diminuarea numerică a controalelor efectuate la societatea respectivă şi la partenerii săi economici, dispunerea unor sancţiuni contravenţionale doar cu sume mici de bani sau pentru a nu se constata fapte de natură penală".

Directorul adjunct al DJAOV Bihor, Dorel Pătcaş, a fost trimis în judecată pe 26 februarie de procurorii DNA Oradea, pentru cinci infracţiuni de luare de mită şi spălare de bani. Procurorii îi reproşează funcţionarului că ar fi pretins şi primit diverse sume de bani pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, dar şi pentru a proteja două societăţi evazioniste.

Din ancheta efectuată de procurori cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Generale Anticorupţie a reieşit că, în noiembrie - decembrie 2009, în perioada în care era director coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, Pătcaş a pretins şi primit de la administratorul mai multor firme suma de 5.000 lei şi bunuri alimentare şi nealimentare în valoare de 6.000 lei în schimbul eliberării unui atestat de comercializare produse petroliere pentru una dintre societăţile controlate de respectivul om de afaceri.

Citiţi dedesubturile unei noi afaceri penale descâlcite de procurorii DNA Oradea în articolul: Fostul director adjunct al Finanţelor Bihor, Dorel Pătcaş, a fost trimis în judecată