"Un băiat serios"

Prefectul Gavrilă Ghilea a participat luni la instalarea noului şef al Direcţiei de Cultură, Sarkady Zsolt, arătând că i-a apreciat seriozitatea încă din vremea când acesta era subprefect.

"Eu mă bucur pentru această numire. Domnul Sarkady este un tânăr care, după părerea mea, îşi va face şi aici cu prisosinţă datoria. Am colaborat foarte bine, din păcate pentru prea puţin timp, la Prefectură, şi vă pot spune că este un băiat serios", l-a lăudat Ghilea pe noul şef peste Cultură.

De asemenea, prefectul a specificat că îi mulţumeşte predecesorului lui Sarkady, lui Mircea Bradu, şi că acesta ar fi dorit să participe şi el la ceremonia de instalare, însă nu a putut deoarece e plecat din oraş.

Fără personal

În scurtul său discurs, noul şef al Direcţiei pentru Cultură a mulţumit prefectului pentru măgulitoarea prezentare, şi şi-a expus primele preocupări de după intrarea în atribuţii. Prima vizează lipsa acută de personal a instituţiei, care are doar şase angajaţi pentru un judeţ întreg, din care un şofer şi o secretară, ceea ce îngreunează îndeplinirea sarcinilor privind supravegherea clădirilor cu statut de monumente arhitectonice sau istorice, a patrimoniului cultural cu caracter artistic (pictură, sculptură etc), a patrimoniului arheologic şi a celui aşa-numit "imaterial" (adică ţinând de literatură cultă şi populară).

"Sperăm ca de anul viitor să fie rezolvată problema aceasta, deoarece avem prea puţini angajaţi, iar două posturi vacante sunt blocate şi nu le putem scoate la concurs. Suntem total descoperiţi pe partea de arheologie şi pe cea de patrimoniu cultural imaterial", a explicat Sarkady.

Noul director a adăugat că un alt obiectiv al său este urgentarea amenajării unui nou sediu pentru Muzeul Ţării Crişurilor, instituţie obligată anul trecut să evacueze cea mai mare parte din imobilul în care a funcţionat din anii '60 după ce acesta a fost retrocedat Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei.

O a treia prioritate enunţată de noul şef al Direcţiei pentru Cultură Bihor este şi găsirea unei soluţii pentru reabilitarea numeroaselor clădiri din centrul Oradiei care au statut de monumente arhitectonice şi monumente istorice, precum şi a Cetăţii Oradea, construită între secolele XI-XIII.

Vrea reabilitarea clădirilor

Deşi a ezitat, spunând cu precauţie că "poate nu este acum momentul să deschidem această discuţie", noul manager a anunţat că va acorda o atenţie specială şi reabilitării imobilelor cu statut de monument din Oradea.

Declaraţia şefului Direcţiei pentru Cultură survine în plin conflict dintre Prefectură şi Primărie, după ce prefectul Gavrilă Ghilea a atacat în justiţie hotărârile de Consiliu Local prin care primarul Ilie Bolojan intenţiona să soluţioneze chestiunea clădirilor din centrul oraşului, aflate în paragină de ani de zile.

"Problema aceasta trebuie rezolvată. Este de îmbrăţişat dorinţa Consiliului Local de a proteja şi reabilita monumentele din Oradea", a spus Sarkadi, adăugând că "trebuie să vedem ca nu orice colibă să fie încadrată în această categorie", dar şi că va acorda tot sprijinul municipalităţii pentru găsirea unei soluţii.

"Nu tot centrul e monument"

La solicitarea jurnaliştilor prezenţi, prefectul Gavrilă Ghilea a încercat să explice de ce a atacat în justiţie hotărârile Consiliului Municipal privind reabilitarea clădirilor după aproape un an de la adoptarea lor, insistând asupra a trei motive.

Primul este că, deşi a cerut juriştilor Primăriei să schimbe conţinutul hotărârilor, acest lucru nu s-a întâmplat. "Au fost întâlniri între juriştii Prefecturii şi cei ai Primăriei, şi am cerut să se rectifice hotărârile. La un moment dat s-a ajuns la un compromis, dar apoi s-a venit cu altă hotărâre şi lucrurile s-au schimbat", a spus prefectul. Ghilea nu a precizat, însă, dacă în afara acestor "negocieri", a cerut, conform legii, revocarea de către Consiliul Local a hotărârilor în litigiu, dat fiind că numai consilierii pot face acest lucru, nu juriştii Primăriei sau primarul.

În al doilea rând, prefectul a explicat că problema hotărârilor de consiliu privind reabilitarea clădirilor ar încălca legislaţia privind monumentele, întrucât în Oradea există oficial doar 65 de clădiri-monument, în timp ce Primăria intenţionează să oblige proprietarii mult mai multor clădiri să şi le îngrijească. "Nu putem să considerăm tot centrul monument. Situaţia nu e plăcută şi nu-mi face plăcere să opresc nişte lucruri, dar dacă acestea nu sunt în conformitate cu legea trebuie să ne facem datoria...", a argumentat Ghilea.

În fine, prefectul şi-a justificat atacul în contencios invocând numărul mare al reclamaţiilor făcute la Prefectură împotriva supra-taxei pe care municipalitatea ar fi perceput-o de la proprietarii care nu îşi reabilitează clădirile. "Ştiţi că s-au primit peste 2.000 de reclamaţii de la cetăţeni. Am aşteptat până în ultima clipă să se revină asupra hotărârilor, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Şi nu ne putem gândi doar cum să luăm taxe de pe cetăţean", a spus prefectul Gavrilă Ghilea. Logică în care, însă, pe viitor ar putea anula şi alte taxe sau amenzi, în condiţiile în care este evident că niciun cetăţean nu este de acord să fie sancţionat sau să plătească taxe şi impozite.

Promite sprijin

Prefectul a mai adăugat că regretă conflictul cu Primăria şi că, pe viitor, va face tot ce poate pentru ca imobilele aflate în stadiu avansat de degradare să fie reabilitate: "Voi sprijini orice iniţiativă în acest sens, pentru că indiferent de unde vine iniţiativa acest centru al oraşului trebuie reabilitat. Dacă există bunăvoinţă şi se doreşte să se facă ceva, se va face".

Ghilea a făcut însă şi o eroare, recomandând ca soluţie o variantă care, de fapt, nu este aplicabilă nicăieri. "Primăria putea accesa fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor din centrul oraşului", a spus el, fără a şti că nicio instituţie publică din România sau din oricare altă ţară membră UE nu poate lua fonduri europene pentru a le cheltui în renovarea unor imobile ai căror proprietari sunt persoane fizice.